Диетата богата на фибри F-фактор се основава на концепцията за

...
Диетата богата на фибри F-фактор се основава на концепцията за
Коментари Харесай

Диетата с F-фактор (Богата на Фибри) – Работи ли за Отслабване?

Диетата богата на фибри F-фактор се основава на концепцията за изразходване на храни с високо наличие на фибри и ниско наличие на въглехидрати. Целта е да се насърчи отслабването и подобряването на общото здравословно положение.

Диетата F-Factor е стратегия за ръководство на тежестта, съсредоточена върху включването на храни с високо наличие на фибри и постни протеини във вашите ястия.

Нейният създател твърди, че улеснява ефикасната загуба на тегло, без да лимитира потреблението на приятни храни или питиета и не изисква извършения.

Тази публикация преглежда ефикасността на диетата с F-фактор за поощряване на здравословна загуба на тегло.

Какво съставлява диетата с F-фактор?

Диетата F-Factor, създадена от Таня Зукърброт, сертифициран диетолог, включва набор от диетични детайли, в това число хранителна линия, проект за хранене и разнообразни маркови артикули.

Въведенa през 2006 година посредством книгата F-Factor Diet, терминът „ F “ символизира фибрите, главно, само че постоянно незадоволително употребявано хранително вещество, известно със способността си да прибавя размер към храните.

Планът F-Factor се върти към включването на:

  • храни богати на фибри
  • чист протеин
  • комплицирани въглехидрати

Тя се отличава от другите диети, като натъртва на четири основни правилото:

  • избор на подобаващи източници на въглехидрати
  • хранене на открито без строги ограничавания
  • умерена консумация на алкохол, в случай че желаете
  • понижаване на времето, прекарано в извършения

Насърчавайки гъвкавостта, диетата F-Factor разрешава на хората да се насладят на хранене на открито и умерена консумация на алкохол без строги ограничавания.

Този диетичен метод е планиран да бъде по-устойчив спрямо други, като се основава на правила, вкоренени в поредната просвета на анатомията и физиологията.

Как да съблюдаваме диетата с F фактор

Диетата с F-фактор допуска три хранения и една лека закуска дневно. Този проект смесва постни протеини с храни с високо наличие на фибри, с цел да:

  • Приемате малко калории
  • Се чувствате сити за по-дълго време
  • Не чувствате лишаване

Диетата има няколко етапи, всяка от които покачва чистия ви банкет на въглехидрати, до момента в който постигнете въглехидратната цел.

Нетните въглехидрати са смилаемите въглехидрати, които тялото ви всмуква, минус фибрите и захарните алкохоли. Те се пресмятат посредством изваждане на фибрите от общите въглехидрати.

Диетата с F-фактор попада в категорията на нисковъглехидратните диети, нормално включващи 20-130 грама въглехидрати на ден. Тя дава приоритет на непреработените въглехидрати като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и семена пред рафинирани зърна и добавена захар.

Във фаза 1 се стремите към под 35 грама чисти въглехидрати на ден, разпределени в почти 3 порции въглехидрати, с цел да започнете да отслабвате.

Фаза 2 покачва лимита до под 75 грама чисти въглехидрати, разпределени в към 6 порции.

В последната фаза се стремите към към 9 порции въглехидрати на ден или под 125 грама чисти въглехидрати.

Помага ли за намаляване?

Диетата с F-фактор натъртва на яденето на цели, минимално модифицирани храни, които могат да оказват помощ за загуба на тегло.

Тези храни са богати на фибри, хранително вещество, което поддържа здравословно ръководство на тежестта.

Фибрите се усвояват постепенно, което ви разрешава да се чувствате сити за по-дълги интервали сред храненията.

Изследвания, обхващащи десетилетия, демонстрират ясна връзка сред по-високия банкет на фибри и загубата на тегло, както и понижения риск от затлъстяване и обвързваните с него здравословни проблеми.

Например, изследване, включващо 345 възрастни с наднормено тегло или затлъстяване, откри, че приемът на фибри е най-влиятелният диетичен фактор за поощряване на загуба на тегло, без значение от приема на калории или състава на диетата.

Други вероятни изгоди

Въпреки че характерните проучвания на F-Factor диетата са лимитирани, нейните правила оферират евентуални изгоди за здравето:

  • Подобрено здраве на сърцето: Диетите с високо наличие на фибри могат да намалят LDL (лошия) холестерол и да предотвратят атеросклерозата, намалявайки риска от сърдечни болести.
  • Понижена кръвна захар: Богатите на фибри храни могат да оказват помощ за попречване на скокове на кръвната захар и да понижат риска от диабет вид 2.
  • Предотвратяване на запек: диета с високо наличие на фибри може да усили честотата и размера на изпражненията, като предизвиква постоянното изхождане.

Тези евентуални изгоди за здравето произтичат основно от акцента на диетата върху високото наличие на фибри.

Потенциални дефекти

Въпреки описаните изгоди за здравето от диетата с F-фактор, би трябвало да се запознаете с някои евентуални дефекти, преди да опитате този метод на хранене.

Диетата с F-фактор свежда до най-малко смисъла на упражненията като част от вашата рутина за намаляване. Дори се стига до такава степен, че се споделя, че упражненията могат да покачат апетита ви, да ви накарат да ядете повече и да предотврати загубата на тегло.

реклама

Да бъдеш физически деен, като правиш неща като тичане, вървене, колоездене, йога, повдигане на тежести или спортуване, е потребно за загуба на тегло и изцяло здраве.

Освен това, акцентът върху фибрите като главно хранително вещество може да ви накара да изгубите от взор други значими хранителни субстанции във вашата диета. Въпреки че фибрите са значими, те не са единственото хранително вещество, належащо за поддържане на здравословно, стабилно тегло.

Например, протеините и мазнините играят значима роля в загубата на тегло, защото могат да ви оказват помощ да останете сити за по-дълго време и да усилят общия брой калории, които изгаряте.

Друг евентуален минус е, че диетата може да ви накара да консумирате прекомерно малко калории, което евентуално може да аргументи доста здравословни проблеми заради непълен банкет на хранителни субстанции за дълъг интервал от време.

Нещо повече, яденето на огромни количества фибри едновременно може да докара до отичане на корема, конвулсии, газове и даже диария. Въпреки че това са естествени странични резултати, които демонстрират, че фибрите правят своята работа, може би е най-добре да увеличите приема си постепенно, в случай че не сте привикнали да ядете доста фибри.

Също по този начин, по време на фаза 1 диетата с F-фактор изисква да ядете характерна марка крекери с високо наличие на фибри, контролиращи апетита, наречени GG Bran Crispbread. Крекерите се употребяват вместо самун, с цел да сте сити за по-дълго сред храненията.

Тези крекери, дружно с други предложени храни, ще би трябвало да бъдат преоценени за хора, които не могат да употребяват пшеница или глутен.

Освен това, ценовата точка на F-Factor Diet може да варира. Съобщава се, че годишните доходи на програмата са над 1 милион $, като персонален стартов пакет със Zuckerbrot коства 15 000 $.

Добрата вест е, че можете също по този начин да се впуснете в диетата с F-фактор сами за доста по-евтино, като употребявате книгите на Зукърброт „ The F-Factor Diet “ и „ The Miracle Carb Diet “ като насоки.

На уеб страницата на F-Factor Diet има и доста предписания.

Храни за ястие на F-Factor диета

Диетата с F-фактор дава общи насоки за избора на храна, като в същото време разрешава еластичност за персоналните желания.

Набляга на хранителни варианти като постни протеини, комплицирани въглехидрати и богати на фибри растителни храни.

Ето образци за храни и питиета, подобаващи за F-Factor диетата:

  • Пълнозърнести храни като кафяв ориз, киноа и пълнозърнест самун
  • Бобови растения като черен фасул, леща и нахут
  • Ядки, семена и ядкови масла
  • Плодове с високо наличие на фибри като ябълки, горски плодове и круши
  • Богати на фибри зеленчуци като броколи, моркови и авокадо
  • Постни източници на протеини, в това число яйца, пиле и риба
  • Напитки като вода и сдържан банкет на алкохол

Въпреки че алкохолът е позволен, се предлага сдържаност – до едно пиво дневно за дами и две за мъже.

Диетата предлага и лична линия от богати на протеини и фибри прахове и блокчета за комфортно похапване.

Когато вечеряте на открито, диетата предлага да се заобикалят несъразмерните дресинги и масла, пържени храни и да се избират гарнитури с високо наличие на фибри.

Храни, които би трябвало да се заобикалят

Диетата с F-фактор публично не не разрешава съответни храни.

Въпреки това, за оптимални резултати от загуба на тегло, тя предлага понижаване на мощно модифицираните храни и нискокачествените въглехидрати. Те включват:

  • Рафинирани зърнени храни като бял самун, паста, крекери и бял ориз
  • Преработени закуски като бонбони, картофен чипс и артикули за бързо хранене
  • Рафинирани масла като рапично масло, соево масло и хидрогенирани мазнини
  • Подсладени със захар питиета, в това число сода, плодов сок и енергийни питиета

Въпреки че тези храни оферират дребна хранителна стойност и могат да усилят риска от избрани здравословни проблеми, диетата с F-фактор разрешава понякога да се угаждате, в случай че желаете.

Примерно меню за хранене

Ето образец за това по какъв начин може да наподобяват три дни на диетата с F-фактор по време на поддържащата фаза:

Ден 1:

Закуска: Извара с бадеми и малини
Обяд: Постен сандвич с пуешко и сирене върху пълнозърнест самун с маруля, домат и авокадо
Вечеря: Пълнозърнеста паста с фланк пържола, печен артишок и гарнитура от портокали
Междинно ядене: Банан с фъстъчено масло

Ден 2:

Закуска: българско кисело мляко с горски плодове, твърдо сварено яйце
Обяд: Салата от рукола, покрита с пържола и нарязани зеленчуци
Вечеря: Печени пилешки гърди с грах, гарнитура и пълнозърнесто руло
Междинно ядене: Чаша мляко с бисквити с високо наличие на фибри

Ден 3:

Закуска: Вафли с високо наличие на фибри, гарнирани с горски плодове
Обяд: Смесена зелена салата, покрита с нарязани зеленчуци и тофу
Вечеря: Юфка от тиквички с риба звук, спанак, домати и чесън
Междинно ядене: Резенчета ябълка с кашу

Заключение

Диетата с F-фактор е метод за намаляване, фокусиран върху потреблението на храни с високо наличие на фибри дружно с постни протеини. Той разрешава вечеря на открито и не постанова ограничавания върху избрани храни или питиета, нито постанова извършения.

Въпреки че няма характерни проучвания за диетата с F-фактор, нейният акцент върху високия банкет на фибри може да помогне за загуба на тегло и да насърчи цялостното богатство. Може също по този начин да облекчи запека, да поддържа здравето на сърцето и да помогне при ръководството на равнищата на кръвната захар.

Има обаче дефекти, които би трябвало да се имат поради. Диетата не дава приоритет на упражненията за намаляване и дава приоритет на фибрите пред други съществени хранителни субстанции.

Въпреки че увеличението на приема на фибри като цяло е потребно, приемането на уравновесена диета с разнородни цели храни и намирането на метод на живот, който ви подхожда, може да бъде по-устойчив метод към загубата на тегло.

реклама

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР