Компанията Rivian, която е основана преди 12 години и има

...
Компанията Rivian, която е основана преди 12 години и има
Коментари Харесай

Компания с нулеви приходи стана третият най-скъп производител на коли в света

Компанията Rivian, която е учредена преди 12 години и има нулеви доходи, към този момент може да се похвали, че е третият най-скъп производител на коли в света.

Стартъпът, който специализира в електрически коли, дебютира на борсата преди седмица, като цената на акциите му скочи над два пъти от този момент. Това донесе на Rivian пазарна капитализация в размер на над 140 милиарда $ – малко над тази на Volkswagen (139 милиарда долара). По този метод Rivian се подрежда на трето място измежду най-скъпите автомобилни концерни, като пред компанията остават единствено Toyota (306 милиарда долара) и Tesla (1 трилион долара), предава CNN.

Акциите на Rivian се търгуват на цена от към 160 $ за лот. За съпоставяне, при борсовия дебют преди седмица, цената бе на равнище от 78 $ за брой.

Компанията осъществя първите си доставки едвам преди два месеца, като огромна част от клиентите в действителност са чиновници на Rivian, излиза наяве от документите, подадени до Комисията по скъпите бумаги и тържищата на Съединени американски щати.

Стартъпът притегля сериозен инвеститорски интерес, защото има поддръжката на корпорации като Ford и Amazon, която закупи дял от 20% в компанията през 2019 година.

Джеф Безос е огромен почитател на Rivian, като бе видян да транспортира „ сътрудниците си ” галактически пътешественици до площадката за изстрелване на Blue Origin точно в знаковия електрически пикап на компанията.



Моделът Rivian R1S, който ще излезе на пазара през 2022 година; Снимка: Rivian

Вълненията към електрическите коли не са нищо ново. Много анализатори, а даже и самият, разясняват, че оценката на Tesla е устойчиво надценена. 
Как вървят продажбите на електрически автомобили в България?
Продажбите на нови електрически автомобили в България доближават 219 броя за първите 9 месеца на актуалната 2021 година, сочат данните на Европейск...

Въпреки това, акциите на фирмите за електрически коли не стопират да нарастват, защото вложителите на Wall Street са уверени, че електрическите возила ще бъдат норма в бъдещето.

Новият инфраструктурен проект на кабинета на щатския президент Джо Байдън планува инестиции на стойност 1.2 трилиона $, като 7.5 милиарда $ ще бъдат вложени в построяването на национална мрежа от зарядни станции за електрически коли.

Инвеститорите, които пропуснаха опцията да заложат на Tesla преди десетилетие, в този момент наподобява виждат в Rivian новия пионер в бранша на електрическите автомобили.

Компанията може да се похвали и с известно преимущество пред Tesla на щатския пазар, защото може да стане натурален избор на тези, които не харесват бизнеса на Илон Мъск.

Продуктът на Rivian съставлява електрически пикап, което подхожда идеално на желанията на американците. Според изследване на Edmunds, най-продаваните коли в Съединени американски щати са точно пикапите Ford F-150, Chevy Silverado и Ram.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР