Комисията за защита на потребителите (КЗП) е забранила нелоялна практика

...
Комисията за защита на потребителите (КЗП) е забранила нелоялна практика
Коментари Харесай

КЗП забрани на телеком на таксува тв канали, обещани като безплатни

Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) е забранила нелоялна процедура на телеком, който е привличал клиентите си с едногодишни контракти при промоционални условия с включени безвъзмездни спортни канали, а след това едностранно е трансформирал изискванията и е претендирал възнаграждение, с цел да продължи да ги дава. Това заяви ръководителят на Комисията Димитър Маргаритов пред радио " Фокус ".

От Комисията не прецизират кой е телекомът.

Връчването на заповедта на търговеца следва, се споделя в известие на КЗП.

Маргаритов изясни, че когато търговецът не е в положение да извърши поетите от него задължения към потребителите за уговорения интервал, даже смяната във взаимоотношенията с трети страни не би могло да бъде извинително събитие.

„ Потребителят има право на това, за което е подписал своя контракт, пък в случай че ще и да е за сметка на търговеца ”, безапелационен е ръководителят на КЗП.

Председателят на КЗП разяснява и нежеланите SMS абонаменти.

„ В такива случаи хората би трябвало да потърсят на първо време сметка от доставчика на услугата и в случай че той не реагира в предоставения му от закона едномесечен период, да отнесат въпроса към Комисията ”, обясни той.

Маргаритов удостовери, че през миналите интервали в Комисията са получени сигнали, по които са осъществени инспекции.

„ Най-големият проблем е, че тези услуги се оферират по метод, който не дава опция на потребителя доста ясно да се ориентира по кое време дава единодушие, по кое време с натискането на избрани бутони приема да се абонира за такава услуга. В резултат от нашата интервенция един от най-големите снабдители на такава услуга радикално промени своя потребителски интерфейс. В момента, с цел да се абонирате за сходно нещо, би трябвало да преминете най-малко през две-три стъпки, до момента в който преди този момент можеше да се случи единствено с едно неумишлено кликване на бутон. Статистиката, която ние имаме е, че за към 100 сигнала и тъжби, които сме ревизирали, се е оказало, че в 35% от случаите фактически потребителите са били подведени и не са се абонирали умишлено. Но в останалите случаи за жалост те са подхванали някакво интензивно деяние, без значение дали са разбрали или – не ”, сподели още той.

Маргаритов напомни, че в следствие от намесата на Комисията в последните години са реализирани много облекчения за потребителите на телекомуникационни услуги. Сред тях са, че при преустановяване на срочен контракт се дължат до три месечни такси, заявката за отвод може да се подаде във всеки офис на телекома, на комфортна за клиента дата и в свободна форма.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР