Първият ни медицински хеликоптер ще е готов да изпълнява реални

...
Първият ни медицински хеликоптер ще е готов да изпълнява реални
Коментари Харесай

Първият ни медицински хеликоптер ще е готов да изпълнява мисии от следващия месец

Първият ни медицински хеликоптер ще е подготвен да извършва действителни задачи при започване на месец юни. Това обявиха от Здравното министерство.  Пилотите, които ще ръководят въздушната кола за спешна помощ, към този момент са минали образование.
Прочетете още
Защо обаче към момента не стартират дежурствата за оказване на дълго чаканата помощ по въздуха? Причината - медицинските екипи към момента не са подготвени за осъществяването на задачи. От Здравното министерство обясниха, че образованието им ще стартира на следващия ден. Първо теорията, след това и практиката. Въздушната ни кола за спешна помощ от Италия кацна у нас при започване на февруари. А още преди да дойде, управляващите даваха поръчка, че действителните ѝ задачи ще стартират даже преди началото на март.

В очакване страната ни да се снабди с втора въздушна кола за спешна помощ, първата към момента стои в хангара. Засега. Пилотите са покрили всички летателни часове. Реалните задачи предстоят скоро, твърдят от " България Хели Мед Сървиз ".

„ Пилотите минаха и специфични квалификационни инспекции от водач от италианската компания „ Леонардо ”. Считано от 10-и този месец сме в подготвеност! ”, съобщи Димчо Добрев, изпълнителен шеф на " България Хели Мед Сървиз ".

През идващите дни на борда на самолета ще се качват лекари и медицински сестри. 7 екипа, които би трябвало да избавят животи във въздуха.

„ Очакваме още от на следващия ден да стартират образованията, които ще протекат в две етапи – теоретична, което ще бъде осъществено от личния състав на авиационния оператор. След което ще има краткотрайни полети, където ще бъдат проиграни всички сюжети - сигурност на борда, качване, слизане от вертолета с пациента, изнасянето му до съответното незабавно поделение, където ще бъде превозен ”, изясни Ивиан Бенишев, шеф отдел в Дирекция " Лечебни действия ".

По проект подготовката им би трябвало да завърши до края на месеца. „ На 28-и - най-малко по първични данни, сътрудници лекари от Италия ще дойдат да проведат образование за работа с здравната инсталация на борда с медицинските екипи ”, акцентира Бенишев.

А това значи, че действителна задача може да има при започване на идващия месец. Забавяне няма, настояват и от Здравното, и от Транспортното министерство.

„ Може би с известно забавяне, само че както виждате нещата протичат регулярно. За по-малко от половин месец ще бъдат подготвени всички екипи ”, безапелационен е Ивиан Бенишев.
 
„ Хемс ” задачите са доста специфични и рискови. Тук пилотирането и полетът се правят в така наречен враждебна среда. Става въпрос за гъсто-населени места, болнични вертолетни летища за метод и отлитане… Не е като да се движиш в рейсови условия по някакво трасе ”, уточни Димо Добрев за Нова. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР