Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския

...
Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския
Коментари Харесай

Одобриха нови правила за борба срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма в Европейския съюз 


Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент утвърди постигнатото в средата на декември 2017 година съглашение със Съвета по отношение на Петата инструкция за битка против изпирането на пари и финансирането на тероризма. По-строгите правила бяха наложени след терористичните офанзиви в Париж, разпространяването на виртуални валути и разкритията от Панамските досиета.
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който бе част от преговорния екип, приветства приемането на текста. „ Терористичните офанзиви в Европа и новите трендове във финансовата сфера постановиха европейското законодателство да бъде бързо приспособено, с цел да дава отговор на последните провокации пред сигурността. Новоприетата инструкция вкарва по-строги правила за надзор и предварителна защита на изпирането на пари и финансирането на тероризъм, както и ще усъвършенства съдействието и достъпа до информация за способените проверяващи органи “, добави той.
Петата инструкция вкарва редица промени в законодателството и ограниченията против изпирането на пари и финансирането на тероризма. Ще бъде възложен обществен достъп до информация за действителните притежатели на сдружения и достъп, при избрани условия, до информация за действителните притежатели на доверителни фондове. Както и с четвъртата инструкция, регистрите на действителните притежатели ще бъдат взаимосвързани.
Освен това, ще бъдат основани централизирани регистри за банкови и разплащателни сметки и сейфове, достъп до които ще имат Звената за финансово разузнаване на държавите-членки, както и ще бъдат неразрешени анонимните сейфове.
За първи път платформите за продан сред виртуални и фиатни валути и доставчиците на портфейлни услуги ще би трябвало да бъдат лицензирани и да упражняват надзор върху клиентите си, което приключва анонимността, асоциирана до момента с тях. Въвежда се и общоевропейско определение за виртуални валути. Разширява се също по този начин описът на лицата, които би трябвало да правят надзор на своите клиенти, тъй че да включва брокери на недвижимо имущество, когато са медиатори в отдаването чартърен против от или над 10 000 евро; хора, художествени галерии или аукционни къщи, които търгуват или посредничат в търговията на творби на изкуството, когато цената на транзакцията е или надвишава 10 000 евро; инспектори, външни консултанти, данъчни съветници и всички други лица, чиито главен бизнес или професионална активност е даването на препоръки по данъчни въпроси.
Предстои утвърждението на текста от Европейския парламент в пленарна зала в Страсбург, както и от Съвета. След това държавите-членки ще разполагат с 18 месеца да приведат законодателството си в сходство с директивата и още към година, с цел да бъдат свързани регистрите на действителните притежатели на сдружения и доверителни фондове. Петата инструкция ще стартира да се ползва напълно през 2020 година

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР