Оценките са за 511 млрд. барела петролСъперничество за изкопаемите гориваВеликобритания

...
Оценките са за 511 млрд. барела петролСъперничество за изкопаемите гориваВеликобритания
Коментари Харесай

Океан от газ и нефт откри Русия в Антарктида

Оценките са за 511 милиарда барела нефт
Съперничество за изкопаемите горива

Англия също имала искания

Русия е разкрила големи ресурси от петрол и газ в Антарктида, огромна част от които в региони, към които има искания Обединеното кралство, заяви английския “Сънди телеграф ”. Проучванията са въведения към въвеждането на сондажни платформи за употреба на девствения район за изкопаеми горива, разясниха пред вестника английски дипломати.

Запаси на обща стойност 511 милиарда барела нефт - към 10 пъти целия рандеман в Северно море за 50 години, са докладвани на Москва от съветски проучвателен кораби съгласно сведения, предоставени на английската парламентарна комисия по околната среда.

Цитират се по-конкретно изследвания на кораба “Александър Карпински ”, принадлежащ на съветската организация “Росгео ”, която търси минерални ресурси за комерсиална употреба.

Антарктическият контракт от 1959 година контролира интернационалните връзки по Антарктида. В него континентът се преглежда като теоретичен резерват, само че се не разрешава създаването на минерали или нефт. Забранена е и военната активност.

Един от заместник-министрите на външните работи Дейвид Рътли съобщи пред комисията, че неговият отдел е решил да се довери на съветските уверения, че се организират научни проучвания, само че специалистите не са съгласни, като предизвестяват, че да се има вяра на Русия да съблюдава отговорностите си е наивно, както се виждало от нейната инвазия в Украйна.

Клаус Додс, професор по геополитика в Кралския лицей “Холоуей ” споделя, че дейностите на Русия са доста по-близки до търсенето на петрол и газ, в сравнение с до същинската просвета.

“Договорът за Антарктика е изправен пред нови провокации, не на последно място от страна на недобросъвестния участник Русия и все по-настоятелния Китай. “Росгео ” се занимава със сеизмични изследвания и други свързани с тях геодезически действия. Дейностите на Русия би трябвало да се схващат като решение за подкопаване на нормите, свързани с проучванията в региона на сеизмичните изследвания, и в последна сметка като предвестител на иден рандеман на запаси ”, сподели той, представен от “Сънди телеграф ”.

Подобни въпроси евентуално ще бъдат сложени на дневен ред в Индия по-късно този месец на годишната среща на страните, подписали Договора за Антарктика, на която Русия ще би трябвало да дава отговор по отношение на проектите си за рандеман на изкопаеми горива, написа “Телеграф ”.

Конфликтите в Украйна и съперничеството сред Китай и Съединени американски щати са измежду най-големите закани за бъдещето на Антарктида, акцентира изданието.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР