Социалистическата партия на Каталуния спечели убедителна победа на регионалните избори

...
Социалистическата партия на Каталуния спечели убедителна победа на регионалните избори
Коментари Харесай

Социалистите завладяха Каталуния, Пучдемон иска да е премиер

Социалистическата партия на Каталуния завоюва безапелационна победа на районните избори в неделя, спечелвайки 42 места в Народното събрание на Барселона, въз основа на повече от 98 % от преброените гласове. Каталунската сепаратистка партия Заедно за Каталуния завоюва 35 места в районния парламент, а Републиканската левица на Каталуния - 20 места. Народната партия ще има единствено 15 места в Народното събрание на Каталуния, заяви вестник El Pais.

Мнозинството изисква 68 места, което значи, че социалистите се нуждаят от съюз с други партии, с цел да сформират държавно управление.

Повече от 5,7 милиона гласоподаватели имаха право да гласоподават в изборите за членове на районния парламент, основан в Барселона.

Бившият президент на Каталуния Карлес Пучдемон от Заедно за Каталуния прикани Социалистическата партия да сформира държавно управление и изрази очакване той да бъде определен за ръководител на Народното събрание.

Мадрид издаде европейска заповед за арест на Пучдемон и неговите сътрудници през ноември 2018 година, откакто те подцениха призовките да се явят пред испански арбитър по обвинявания, свързани с опит за оповестяване на Каталуния за самостоятелна страна.

На 27 октомври 2017 година неговото държавно управление разгласи независимостта на Каталуния, която Испания беше спряла. На 30 октомври същата година Пучдемон избяга в Белгия със своите сътрудници, с цел да избегне правосъден развой за протест и противоконституционни действия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР