148 години от трагичната гибел на славния Стоил войвода отбелязаха

...
148 години от трагичната гибел на славния Стоил войвода отбелязаха
Коментари Харесай

148 години от трагичната гибел на славния Стоил войвода отбелязаха в родното му село

148 години от трагичната крах на славния Стоил челник означиха в родното му село. В ранното утро на 11 май в с. Стоил челник бе отслужена панихида в локалната черква, след което поданици и посетители сервираха венци и цветя в символ на благодарност върху костницата на героя, отдал живота си в името на правдата и родината.

Дошли да почетат паметта му измежду присъстващите бяха кметът на Община Нова Загора Галя Захариева; заместител кметовете Ивайло Енев, Нина Генчева и Иванка Михова; шефът на Исторически музей Нова Загора Генчо Димитров; общински съветници; кметове на обитаеми места от общината и отвън нея. Кметът на селото Минка Попова се обърна към жителите и гостите с думите:

" Наш дълг е да пазим и носим в сърцата си мъдростта, родолюбието и силата на българския дух. Да бъдем горди и да даваме най-хубавото от себе си, с цел да продължи нашето село да заема почтено място в родната ни история. " С обич и почитание към безсмъртния челник, деца от ДГ " Малчугани " и ОУ " Св. Паисий Хилендарски ", с. Стоил челник се включиха във възпоменателното празненство с рецитал от стихове и танци, а самодейците от Танцов състав " Балига " с началник Росица Мангърова към НЧ " Светлина-1862 ", с. Кортен разпалиха пламъка на българщината с невероятните си танцови осъществявания. Даровитият Мартин Християнов, ученик на ОУ " Св. Паисий Хилендарски ", съумя да нарисува впечатляващ портрет на славния челник пред погледите на присъстващите, който по-късно бе подарен на Кметство с. Стоил челник. Вълнуващото честване на паметната дата потвърди още един път, че героите в никакъв случай не умират и, че Стоил челник продължава да живее в националната памет и до през днешния ден!
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР