Безпрецедентен протест срещу условията на труд започнаха 49 служители на

...
Безпрецедентен протест срещу условията на труд започнаха 49 служители на
Коментари Харесай

Безпрецедентно: Протест на служителите във Ватиканските музеи

Безпрецедентен митинг против изискванията на труд започнаха 49 чиновници на Ватиканските музеи, коeто може да докара до правосъдно дело против администрацията на папа Франциск, заяви Ройтерс.

Служителите, множеството от които са разпоредители в музеите, изпратиха петиция до административния орган на страната град Ватикана, в което се оплакват от разпоредбите, водещи до " условия на труд, които уронват достолепието и здравето на всеки от работещите ", сподели адвокатката им Лаура Сгро.

Сред посочените разпореждания са спомагателни часове труд, които се заплащат по по-ниска ставка и незадоволителни ограничения за отбрана на здравето и сигурността на чиновници, сподели Сгро.

" Работещите взеха решение да подхващат тези дейности, едвам откакто всичките им условия и молби през годините бяха оставени без отговор ", разясни тя. Във Ватикана профсъюзната активност не е позволена.

Говорител на Ватиканските музеи отхвърли коментар.

Петицията е първа публична стъпка в наложителния развой по решение на разногласия от Ватиканския съд. Сгро добави, че поради неналичието на схеми за краткотраен насилствен отпуск в трудовото законодателство на Ватикана, от работещите, които са били наложително неактивни по време на пандемията от КОВИД-19, в този момент се изисква да върнат заплатите, които са им изплатени за този интервал.

С тези дейности желаеме да сме градивни и се надяваме, че това може да се окаже подобаващ миг за общо преосмисляне на разпоредбите за труд във Ватикана, добави адвокатката, предава Българска телеграфна агенция.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР