Когато бившият британски премиер Тереза Мей обяви преди две години,

...
Когато бившият британски премиер Тереза Мей обяви преди две години,
Коментари Харесай

Нов референдум за Брекзит или избори - кое предпочитат британците

Когато някогашният английски министър председател Тереза Мей разгласи преди две години, че желае предварителни избори, не всички бяха удовлетворени.

Британските депутати нощес поддържаха предлагането на премиера Борис Джонсън за избори на 12 декември. Парламентът ще бъде разхлабен идната сряда за акция, която ще продължи пет седмици и ще се концентрира върху Брекзит, откакто Джонсън не съумя да извърши обещанието си страната да напусне Европейски Съюз на 31 октомври със или без договорка. Изходът бе отсрочен за 31 януари с алтернатива да се реализира и по-рано, в случай че въпреки всичко договорката за него получи утвърждението на Народното събрание.

Би Би Си обобщава какви са публичните настройки.

Искат ли хората избори още веднъж?

Най-простият въпрос бе подложен от Ipsos Mori. Хората бяха запитани дали поддържат, или са срещу " незабавни общи избори ". За са 44%, а срещу – 27%. Почти трима на всеки 10 (29%) споделят, че не са нито за, нито срещу или че не знаят.

Подобни резултати са получени и от Opinium и YouGov, когато попитали гласоподавателите дали би трябвало да се проведат избори, в случай че Брекзит бъде отсрочен, каквото стана. Данните надалеч не приказват за възторг за избори.

Според YouGov единствено един на всеки четирима (25%) мисли, че вотът ще постави завършек на безизходицата към Брекзит.


Какво да има – избори или референдум?

Различна е картината, когато гласоподавателите биват питани дали мислят, че идната стъпка в процеса на Брекзит би трябвало да са избори или референдум.

Има няколко значими разлики в метода, по който организациите са питали за този избор. Въпреки това съвсем всички откриват, че малко повече хора избират референдум пред избори, макар че нито една от вариантите не е очебийно известна.

Panelbase и YouGov са попитали дали избори или референдум ще са по-добрият метод за излизане от безизходицата към Брекзит. Резултатът е, че към 40% поддържат референдум, а 33% - избори.

Други анкети са присъединили концепцията за осъществяване на избори или референдум дружно с различен метод за реализиране на прогрес по Брекзит – продължение на договарянията с Европейски Съюз, още време за разискване на договорката в Народното събрание или съставяне на държавно управление на националното единение.

С едно изключение, изследване от предходната седмица на Opinium, в което 31% са показали избори, а 23% - референдум, от анкетите излиза наяве, че нов референдум е по-популярният курс на деяние.


Какво желаят последователите и съперниците на Брекзит?

Когато хората са питани просто дали поддържат, или са срещу избори, сред половината и две трети от гласувалите за оставане в Европейски Съюз през 2016 година споделят, че поддържат избори. Само към една трета са срещу концепцията.



Тези, които са дали своят вот за Брекзит на референдума обаче, са или поравно разграничени, или намерено срещу.

Относителното отвращение на тази група да поддържа избори може да наподобява изненадващо, поради че изборите в този момент се оферират от държавно управление, което желае да реализира Брекзит. То обаче може да отразява вярата измежду подкрепящите оставането, че избори може да доведат до смяна на държавното управление. Искащите Брекзит може да са обезпокоени, че това фактически ще стане.


Референдум за излизане от задънената улица

Когато хората са сложени пред разновидностите избори или референдум за излизане от безизходицата към Брекзит, се получава противоположното.


Гласувалите за оставане надалеч повече харесват концепцията за втори референдум, в сравнение с за избори. Поддръжниците на Брекзит наподобяват релативно по-благосклонни към вероятността за избори.

Проучванията, присъединили спомагателна алтернатива, разкриват същата картина. Дори и анкета на Opinium, в която по изключение множеството избират избори пред референдум, 44% от гласувалите за оставане желаят референдум, а единствено 20% - избори. Сред гласувалите за излизане 6% избират референдум, а 44% - избори.


Различните възгледи

Партиите, които са срещу Брекзит, поддържат концепцията за референдум. В момента съгласно изследванията нов референдум може да докара до нежно болшинство в поддръжка на анулация на решението за излизане от Европейски Съюз. С 52% за оставане и 48% за овакантяване междинните резултати от сегашните анкети са противоположни на резултата от референдума през 2016 година

В същото време обаче наподобява, че консерваторите на Борис Джонсън, който желае да реализира Брекзит без референдум, може да завоюват изборите.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (799)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР