Стотици хора бяха евакуирани от районите на Харковска област, които

...
Стотици хора бяха евакуирани от районите на Харковска област, които
Коментари Харесай

Евакуация в Харковска област, руснаците взривиха мост

Стотици хора бяха евакуирани от регионите на Харковска област, които се намират покрай границата с Русия, съобщи губернаторът на украинската област Олег Синегубов ден откакто съветските сили започнаха сухопътна атака против региона.

" Евакуирани са общо 1775 души ", написа той в обществените мрежи, като означи, че през последните 24 часа Русия е направила артилерийски и минометен обстрел на 30 обитаеми места в североизточната украинска област. Руските сили не са постигнали необикновен прогрес в граничната зона, от която бяха изтласкани преди съвсем две години.

Междувременно, съветски и украински блогъри оповестяват, че съветските сили са разрушили мост, който е част от язовирната стена на река Северски Донец в региона на Стари Салтов, в опит да пресекат снабдяването на на украинските въоръжени сили, които отбраняват Волчанск, Харковска област.

Мостът над язовир " Печенихи " беше опустошен при започване на съветската инвазия в Украйна през 2022 година, само че по-късно беше възобновен от украинските сили, които го употребяват от този момент за логистични интервенции.

От септември 2022 година по-голямата част от Харковска област се намира под контрола на Киев. Снощи украинският президент Володимир Зеленски заяви за " интензивни боеве " по цялата фронтова линия.

Високопоставен украински боен източник съобщи, че съветските сили са напреднали с километър във вътрешността в Украйна и се пробват " да основат буферна зона " в Харковска и прилежащата Сумска област, с цел да предотвратят набези против територията на Русия, съобщи Българска телеграфна агенция.



Властите в Киев от седмици предизвестяват, че Москва може да се опита да нападна североизточните региони на Украйна, които граничат с Русия, като се възползва от преимуществото си на фона на забавянето на западната помощ за Украйна и на дефицита на хора, от който страдат украинските сили.

Украинската войска заяви, че е разположила още войски в района, където съгласно Зеленски украинските сили употребяват артилерия и дронове, с цел да противодействат на съветското нахлуване. 

Американският Институт за проучване на войната съобщи през вчерашния ден, че Русия е постигнала " обилни тактически триумфи ", само че че главната цел на интервенцията е " да се отвлече украинската жива мощ и техника от други сериозни региони на фронта ".

Според Института това не наподобява да е " широкомащабна настъпателна интервенция, ориентирана към обграждане, обсаждане и завладяване на Харков ", който е вторият по величина град в Украйна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР