На пет километра северно от Гриндавик, Исландия семейният хотел Северно

...
На пет километра северно от Гриндавик, Исландия семейният хотел Северно
Коментари Харесай

Вулканичните изригвания в Исландия пречат на туристическия бум в страната

На пет километра северно от Гриндавик, Исландия фамилният хотел Северно Сияние е затворен. Това се случва поради поредните евакуации породени от вулканични изригвания.
Две години Коронавирус беше доста, доста сложен за нас. И по-късно предходната година имахме рекордна година във връзка с гостите и приходите. Хората си мислеха, че Исландия е рискова. Това визира доста дребна част от страната, а всички останали живеят обикновено.
Фридрик Ейнарсон, съсобственик

Жителите на град Гриндавик бяха евакуирани преди първичното изригване на 18 декември. Второто изригване, почнало на 14 януари, изпрати лава към града. Само дребна част от жителите са се завърнали, а доста от тях са продали домовете си, като са употребявали схемата, ръководена от държавното управление. Исландия, която се намира над вулканична гореща точка в Северния Атлантик, изригва приблизително на всеки четири до пет години. Последните случаи са сигнал за пробуждане на вулканичната система след съвсем 800 години безучастие. Не е ясно по кое време ще завърши интервалът на интензивност и какво значи той за страната. Историческите данни сочат, че когато на полуострова се появи такава вулканична интензивност, тя нормално продължава десетилетия.
Това, което демонстрират деформациите на земната повърхнина и сеизмичността, е, че магмата, към момента се натрупва под повърхността на Земята. В момента следим петото изригване от ноември 2023 година насам. Намираме се в интервал на вулканични безредици. Има нови рискове с които ще се сблъска освен град Гриндавик, само че и покрайнината.
Матю Дж. Робъртс, Исландска метеорологична работа

Туризмът е огромен бизнес в Исландия. 2018 година е била рекордна с над 2 милиона гости. Според ранните прогнози 2024 година може да бъде рекордна година с 2,4 милиона гости. От близкото интернационално летище Кефлавик оповестяват, че няма нарушени полети. Но са подхванати ограничения за обезпечаване на електрозахранването и водоснабдяването.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР