Литва е извикала руски дипломатически представител във връзка с плановете

...
Литва е извикала руски дипломатически представител във връзка с плановете
Коментари Харесай

План на Москва за едностранна промяна на морските граници изостри отношенията между Литва и Русия

Литва е извикала съветски дипломатически представител по отношение на проектите за едностранно разширение на морската граница на Русия в литовски и финландски води, съобщи Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.

Министерството на външните работи на Литва съобщи, че " приканва представител на Руската федерация за цялостно пояснение ". Министърът на външните работи на Финландия Елина Валтонен съобщи пред кореспонденти, че нейното държавно управление " следи обстановката ".

" Не разполагаме с публична информация за това какво възнамерява Русия ", сподели тя.

Литва експулсира посланика на Русия и намали равнището на дипломатическите си връзки с Москва през април 2022 година в отговор на жестокостите, открити в украинския град Буча.

Според проекторешение на съветското министерство на защитата, оповестено във вторник, Москва възнамерява да разшири териториалните си води от януари 2025 година, като промени морската си граница в Балтийско море с Финландия и Литва.

В резултат на новото установяване на географските координати Москва ще разгласи финландските и литовските морски зони за съветски.

Границите на Русия в Калининградска област и Финския залив ще бъдат изменени, съгласно документа.

" Руската федерация също по този начин е член и страна по Конвенцията на Организация на обединените нации за морските граници. Очакваме единствено Русия да съблюдава тази спогодба ", сподели Валтонен.

" Не би трябвало да се не помни, че предизвикването на комплициране е и хибридно въздействие. Финландия няма да бъде объркана ", написа тя в X.

Министърът на външните работи на Литва Габриелиус Ландсбергис съобщи: " Не съм склонен с това: " В ход е още една съветска хибридна интервенция, като този път се пробва да популяризира боязън, неустановеност и подозрения по отношение на желанията си в Балтийско море.

" Това е явна ескалация против НАТО и Европейски Съюз и би трябвало да бъде посрещната с уместно корав отговор ", съобщи той в X.

Президентът на Литва Гитанас Науседа съобщи, че посланикът на страната в НАТО е изразил пред съдружниците си угриженост по отношение на съветските проекти.

Науседа съобщи, че този ход може да е " част от по-широките дейности на Русия против НАТО ".

" Грубо, очевидно нарушаване на интернационалното право е освен денонсирането на контракта, само че даже говоренето или разпространението на информация от подобен темперамент ", добави той.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че в този ход няма " нищо политическо ", " макар че политическата обстановка се е трансформирала доста от 1985 година насам " - годината, в която са демаркирани съветските териториални води.

" Виждате какво е равнището на борба сега, изключително в Балтийския район. Това постанова съответните органи да подхващат подобаващи ограничения, с цел да подсигуряват нашата сигурност ".

В изказване на литовското министерство на външните работи Русия беше призована " да почита и съблюдава общопризнатите правила и правила на интернационалното право, по-специално Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право ".

Финландският президент Александър Стуб, който управлява външната политика на Финландия, написа в X, че " Русия не е влизала в контакт с Финландия по този въпрос ".

Руското министерство на защитата сподели, че преместването е належащо, защото актуалните координати " не дават отговор изцяло на актуалната географска обстановка ".
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР