Кога в България ще бъде въведена депозитна система за пластмасовите

...
Кога в България ще бъде въведена депозитна система за пластмасовите
Коментари Харесай

Депозитна система за пластмасови отпадъци у нас - как и кога



Кога в България ще бъде въведена депозитна система за пластмасовите и стъклени опаковки, какъв е смисълът от въвеждането на такава?

Темата разяснява в “Нашият ден “ Николай Сиджимов , зам.-министърът на околната среда и водите:

В развой на подготовка сме на депозитна система , имахме диалог с всички евентуални участници. Всички откликнаха позитивно на поканата, осмисляме какъв ще бъде механизмът на работа на система у нас.

Предполагам, че ще въведем общоприетия модел , който и другите страни в Европа към този момент са въвели.

Но в диалозите с участниците, които са поканени в създаването на системата, ще преценим дали в една, или друга посока ще би трябвало да създадем някаква акомодация за нашите условия, които бихме имали в България. Не желая да дефинирам още какъв ще е тъкмо моделът, само че ще бъде нещо сходно на това, което се ползва във всички страни в Европейски Съюз . “

Срокове

“Започваме с обследването, в което да преценим каква ще бъде натовареността на системата, какво систематизиране би трябвало да има на пунктовете за приемане, кои ще са магазините, в които ще могат да бъдат доставени вендинг машини.

Предполагам, че до края на тази година бихме имали една картина . Също по този начин до края на годината, би трябвало да предложим някои промени в законодателството и към този момент работим по въпроса. Надявам се, че при започване на идната година ще можем да въведем депозитната системата . “



Вендинг машини

“Това е една от опциите. Това са едни принадлежности, които могат да оказват помощ за автоматизираното приемане на опаковките. Виждаме опцията и дребните магазини да могат да вземат участие, защото баркодът може да се чете с най-обикновен читател . След като той бъде разчетен, ще стане ясно дали опаковката принадлежи към системата, или не е включена в нея.

Вендинг машини се вкараха от някои от веригите и в някои общини с пилотни планове. “

Кампанията

“Без присъединяване на хората в системата, тя е една мъртва система. Задължително е да бъде направена осведомителна акция, всички да бъдат осведомени с това по какъв начин работи и какви са отговорностите. Това ще бъде наложителен детайл в използването. “

Чуйте целия диалог звуковия файл.

Темата разяснява в “Нашият ден “ Евгения Ташева, координаторв екип “Нулеви боклуци “ на екологичното съдружие “За Земята “:
“Депозитната система е значима, тъй като следим, че в страните и районите по света, в които тя се случва, внезапно спада замърсяването на публични места с сходни опаковки, на което ние сме очевидци на всички места у нас.

Депозитната система е потвърдена като един от най-ефективните способи за назад връщане на тези материали в стопанската система , където те основават изгода. Това е и преход към кръговата стопанска система, за която толкоз доста се приказва към този момент на равнище Европейски Съюз. Надявам се и у нас да стартираме да виждаме какво значи това.

Тази система разрешава да се съберат чисти опаковки, които да могат да бъдат рециклирани назад и още веднъж да станат опаковки за артикули, тъй като качеството им разрешава това. “



Ще се включат ли хората ?

“Миналата година направихме едно представително изследване на публичното мнение, в което получихме доста забавен резултат . 62% от участниците са дали отговор, че утвърждават въвеждането на депозитна система, а единствено 9% са дали отговор, че не утвърждават . Останалите нямат задоволително информация, с цел да преценяват.

Трябва да има осведомителна акция. 82% от хората дадоха отговор в изследването , че биха си прибирали бутилките в магазина, в случай че има депозит върху тях. “

Чуйте целия диалог в звуковия файл.

Снимки: Pixabay
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР