Китайският външен министър Ван И разговаря по телефона с украинския

...
Китайският външен министър Ван И разговаря по телефона с украинския
Коментари Харесай

Ван И пред Дмитро Кулеба: Войните все някога свършват. Важното е как ще се отрази болката

Китайският външен министър Ван И беседва по телефона с украинския си сътрудник Дмитро Кулеба, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Ван още веднъж призовал за договаряния за преустановяване на войната в Украйна. Разговорът е бил извършен по искане на украинската страна, заяви китайското министерство на външните работи.

Това е първият диалог на високо равнище сред двете страни от 1 март, когато украинският външен министър изиска от Китай да употребява връзките си с Русия, с цел да спре нейната инвазия, отбелязва Ройтерс.

" Войните все в миналото свършват. Важното е по какъв начин ще се отрази болката, по какъв начин ще се поддържа трайна сигурност в Европа и по какъв начин може да се откри уравновесен, ефикасен и резистентен механизъм за европейска сигурност ", споделил Ван, представен от китайското министерството на външните работи. Той добавил, че " Китай е подготвен да играе градивна роля в това отношение, заемайки справедлива позиция ".

" Благодарен съм на китайския си сътрудник за солидарността с цивилните жертви. И двамата споделяме убеждението, че прекъсването на войната против Украйна служи на общите ползи за мир, за световна сигурност на питателните доставки и интернационалната търговия ", написа Кулеба в Туитър.

Китай, който през последните години се сближи с Русия, поддържа топли дипломатически връзки и мощни търговски връзки и с Украйна, отбелязва Ройтерс. Пекин отхвърли да осъди съветската офанзива против Украйна или да дефинира военните дейностите, които Москва стартира на 24 февруари, като инвазия.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР