59 дни - такъв е бил средният срок, в който

...
59 дни - такъв е бил средният срок, в който
Коментари Харесай

Българският бизнес затъва в просрочия

59 дни - подобен е бил междинният период, в който фирмите по света са получавали дължимите си заплащания през 2023 година Това е с 3 дни повече спрямо 2022 година и е отрицателен връх, демонстрира отчет на интернационалния осигурител на търговски заеми Allianz Trade. Една от всеки пет компании се издължава за 90 или повече дни.

Макар в отчета да не се преглежда обстановката по страни, специалистите на компанията у нас са безапелационни - през тази година просрочията порастват и като време, и като брой. Увеличава се и делът на цялостното несъблюдение на отговорностите.
 Готов ли е бизнесът в България за навлизането на еврото
Готов ли е бизнесът в България за навлизането на еврото

Едни от най-подготвените все още са комерсиалните вериги

" Фирмите към този момент влизат в диалози за удължение на кредитните интервали на дължимите заплащания със своите контрагенти два до три пъти по-често спрямо преди година. Ако до момента в всеобщия случай се преговаряше за издължаване в период от 60 до 90 дни, към този момент има чести опити той да се удължи и на 180 дни ", показват от Allianz Trade.

Най-притеснителни са индикациите при дребните и междинни български компании от транспортния отрасъл: " Компаниите в този отрасъл удължават всеобщо интервала на разплащане от 1-2 месеца преди до 4-6 месеца в сегашния миг. Част от тях декларират, че не биха могли да обслужат дълга си и не вършат вноски. Причините са разнородни, само че главните са в намалялата претовареност, нараснали разноски и надлежно свити маржове, както и необслужени обществени отговорности ".
 Бизнесът у нас желае водачи от страни отвън Европейски Съюз
Бизнесът у нас желае водачи от страни отвън Европейски Съюз

Общо половин милион професионални водачи не доближават в евросъюза

Проблемите засягат още и секторите:
Агробизнес Текстил Строителство Горива Храни
Очакванията са наклонността да бъде по-дълготрайна, " а в строителния отрасъл и бранш " Метали " могат да бъдат наранени и по-големи компании ", разясняват специалистите на Allianz Trade у нас.

Наблюденията им за нашия пазар ненапълно се разминават с световните трендове. В международен мащаб най-вече чакат парите си машиностроителните компании (средно 77 дни или 4 повече спрямо 2022 г.), тези в областта на транспортното съоръжение (75 дни) и строителите (74 дни).
 Над 12 000 банкрути от началото на годината у нас. Най-засегнати браншове: търговия и ремонт на коли
Над 12 000 банкрути от началото на годината у нас. Най-засегнати браншове: търговия и ремонт на коли

На второ място в отрицателната статистика се подреждат Финансови застрахователни действия

" Рискът от просрочия при взаимоотношения с контрагенти от България и чужбина пораства и в тази обстановка превантивните ограничения могат да се окажат избавителни за редица компании, тъй като нерядко сме очевидци на случаи, в които даже един или два проблематични контракта с неизплатени отговорности по тях, могат да доведат до банкрут ", предизвестява Камелия Попова, шеф на Euler Hermes за България, която към този момент развива активност под комерсиалната марка Allianz Trade.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР