Гърция няма да моли, а ще изисква пълно спазване на

...
Гърция няма да моли, а ще изисква пълно спазване на
Коментари Харесай

Атина към Скопие: Гърция няма да моли, а ще изисква пълно спазване на Преспанския договор

Гърция няма да моли, а ще изисква цялостно съблюдаване на Преспанския контракт - това е посланието, което изпрати шефът на гръцката дипломация Йоргос Герапетрис два дни след встъпването в служба на северно македонския президент.
В изявление за ERT той повтори формалната позиция на южната ни съседка, изразена през вчерашния ден от гръцкия министър председател Мицотакис, и добави, че осъществяването на споразуменията, както сподели той, не зависи от персоналните визии на формалните лица.
Говорейки още веднъж за опцията публична Атина още веднъж да наложи несъгласие върху евроинтеграционния развой на страната, той акцентира, че това е институционално право на страните членки на съюза, а спазването на Преспанското съглашение е причина за напредъка на страната към съюз.
Всички разбираме, че новото политическо управление може да има друга позиция идеологически, във връзка с света, само че има и въпроси, които са отвън техния надзор. Не става въпрос за самоопределението на всеки обособен политически функционер. Всички разбираме това, става въпрос за съблюдаване на споразуменията и гръцкото държавно управление ще работи в тази посока, - - Йоргос Герапетрис - министър на външните работи на Гърция.
В четиридесетминутното изявление Герапетрис загатна трите меморандума за съдействие, произлизащи от Преспанското съглашение, което Гърция към момента не е утвърдила. Според него те са били незаслужено упрекнати в това и меморандумите, както сподели той, ще отидат в гръцкия парламент, откакто Атина получи увещание, че съглашението е спазено напълно.
От друга страна, от кабинета на Силяновска Давкова през вчерашния ден посредством известия показаха, че тя има право да употребява името Македония като право на самоопределяне и самоидентификация. В формалната позиция на президента се прави оценка още, че македонските институции през последните пет години съвсем изцяло са изпълнили отговорностите си по съглашението и се чака останалите, които са поели двустранни и многостранни отговорности към страната, да създадат същото.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР