Китайският президент Си Цзинпин обяви днес навлизането в нова ера

...
Китайският президент Си Цзинпин обяви днес навлизането в нова ера
Коментари Харесай

Китайският президент Си Цзинпин обяви нова ера в отношенията между Китай и Централна Азия

Китайският президент Си Цзинпин разгласи през днешния ден навлизането в " нова епоха " на връзките сред неговата страна и Централна Азия, при откриването в Китай на невиждана среща на върха с петте някогашни руски републики от района, оповестява Българска телеграфна агенция.

С цел подсилване на икономическите и културни връзки с тези страни, обичайно по-близки до Москва, в сравнение с до Пекин, тази огромна намира се провежда в миг, когато американският президент Джо Байдън се среща с водачите на Г-7 в Япония.

Това е първата сходна " среща на върха Китай-Централна Азия " от установяването на дипломатически връзки през 1992 година сред азиатския колос и тези пет страни (Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан) след разпада на Съветския съюз.

Тази алегорична среща, избрана от Пекина като извънредно значима, се състои в историческия град Сиан, в източния завършек на античния Път на коприната, който свързва Европа и Китай през Централна Азия.

Си Цзинпин посрещна петимата президенти довечера пред грандиозна китайска постройка в остарял жанр, осветена от червени фенери.

След това десетки танцьори изнесоха живописен музикален театър, въодушевен от династията Тан (618-907 г.), различен знак, тъй като връзките сред Китай и Централна Азия са били изключително тесни по това време.

" Убеден съм, че общият ни ангажимент ще направи утрешната среща на върха огромен триумф и ще сложи началото на нова епоха " в тези връзки, съобщи Си Цзинпин пред петимата си сътрудници на тържествена вечеря.

" Китай откровено приканва " тези страни да се " качат на експресния трен на неговото развиване, с цел да изградим дружно едно по-добро бъдеще ", сподели Си, представен от китайското външно министерство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР