Очаква се в петък над 51 000 зрелостници да покажат

...
Очаква се в петък над 51 000 зрелостници да покажат
Коментари Харесай

Стаматов: Зрелостниците няма да могат да преписват, очаквам тъжни резултати

Очаква се в петък над 51 000 зрелостници да покажат своите познания на матурата по  български език и литература. Ако някой не е съумял да се получи добра оценка тази година, имат право и на втори, даже трети късмет.  

Всичко за организацията на изпитите, за метода на оценяване и може ли изкуственият разсъдък да ни помогне при решаването на матурата? 

" Няма смяна в организацията на държавния зрелостен изпит. Учениците би трябвало да бъдат точни в явяването си, в случай че се закъснее даже с една минута след оповестяване на тематиката, това съдбовно за тях. Трябва да носят персонална карата или и аналог на документ за идентичност, служебна записка, че са позволени за държавен зрелостен изпит. Много е значимо да видят в кое учебно заведение са разпределени ", акцентира шефът на столичното 119-о училище  Диян Стаматов  в ефира на  " България заран ".

Той добави, че при всички изпити учениците ще се явяват в разнообразни учебни заведения и единствено имат отговорност да схванат кои са. 

" Тези, които сполучливо изкарат зрелостните изпити, за тях завършва изпитната сесия.  Ако някой не се яви или има двойка, може да се яви на септемврийската сесия.  Третият вид е за смяна на оценка за тези зрелостници, които не са задоволени от оценката си, друга от двойка ", обясни разновидностите Стаматов.

Пред  Bulgaria ON AIR  той добави, че  зрелостниците получават тапия за приключено приблизително обучение, и в случай че се се явили за повишение на оценката - спомагателен документ, в който тя ще бъде вписана, единствено в случай че е по-висока от първата на зрелостния изпит. Ако е по-ниска - не се издава документ. 

Тази година това явяване на корекция ще бъде гратис, само че се планува то да стане платено. По думите на Стаматов това би трябвало да става на правилото на пробните изпити в университетите. 

Стаматов е безапелационен, че няма по какъв начин на зрелостниците да им бъде подсказвано, защото им е неразрешено да излизат от пространствата, в които се организират изпитите. Очакванията му не са за резултати, по-различни от миналогодишните. 

" Учебните стратегии са същите, образователният материал е същият, не е поправен, на същото равнище сме в цялостната подготовка.  Не би трябвало да чакаме нещо друго като резултати, те отново ще са тъжни и не изключително положителни.  Дано да сме прелестно сюрпризирани ", сподели Стаматов. 

Той добави, че по традиция за втора матура учениците избират непознат език. 

Директорът на 119-о учебно заведение разяснява е промяната в образованието: " Прекалено постепенно се случва всичко, служебните кабинети, които се роят един след различен още повече забавят просветителната промяна. Всички политици настояват, че образованието е приоритет, това остават политически послания. Европейското обучение доста дърпа напред, ние си стоим на едно място ".

Стаматов е уверен че изкуственият разсъдък има бъдеще в образованието, макар съпротивата на част от учителите. 

" Не би трябвало да изоставаме с внедряването на изкуствения разсъдък, би трябвало да откри своето измерение в просветителната система. Има направена тактика за използването в междинното и висшето обучение. Въпрос на време е съпротивленията да бъдат преодолени, тъй като няма различен ход, самите възпитаници го употребяват непрекъснато ", сподели Диян Стаматов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР