Как да си направим сапун сами – това се питат

...
Как да си направим сапун сами – това се питат
Коментари Харесай

Как да си направим сапун сами – майсторски клас за начинаещи

Как да си създадем сапун сами – това се питат в последно време доста майки, които желаят по-натурални артикули за своите деца. Домашният сапун е наличен за всяка възраст. Освен това сапунът от вид „ направи си самичък “ е много по-естествен от това, което предлага нашата промишленост. Може елементарно да се обогатява с етерични масла или билки .

Домашният сапун може да има всякаква форма, цвят и мирис, който харесвате. Това е страховит подарък за безусловно всеки мотив. Как да извършите сапун със личните си ръце, ще забележим по-надолу.

Какво е належащо за вашият домакински сапун?

На първо място, сапунена основа (сапунена база). Продуктът може да бъде закупен в профилиран магазин за произвеждане на сапун, творчество, писалищен материали или поръчан онлайн. Най-често това е полупрозрачна, много твърда маса без специфична миризма. В основата си това е подготвен сапун, който е кондензиран с потребни добавки вкъщи, обагрен и облагороден с приятна миризма.

Сапунената основа може да бъде бяла или с карамелен колорит. Можете да я извършите сами. Но това е много отнемащ време и небезопасен развой, който изисква специфични умения.

По принцип за начинаещите е най-лесно да си купят сапунена основа. Освен това всички съставни елементи за сапун “направи си самичък ” към момента са няколко пъти по-евтини от сапуна, изработен от тях, в случай че го купите в магазин за сувенири или магазин за натурална козметика.

В допълнение към сапунената основа, с цел да създадем сапун със личните си ръце, имаме потребност от:

  • нож (често се предлага пластмасов);
  • дребна дъска за рязане или лист картон (за да не отрежете основата на масата);
  • хартиена чаша за еднократна употреба;
  • дървена пръчка ;
  • специфични багрила и аромати , които могат да бъдат закупени в същия магазин, където е сапунената основа;
  • ароматни масла или сушени билки (много подобаващи са невен, лавандула и култивиран чай);
  • везна (по избор);
  • форми ;
  • домакинско фолио и ножици (за увиване на готовия сапун);
  • микровълнова печка .

5 съществени стъпки към сапун “Направи си самичък ” – по какъв начин да си създадем сапун сами

  1. Нарежете сапунената основа на дребни късчета 1,5 х 1,5 см и сложете в чаша, към 100 гр.
  2. Поставете чашата в микровълнова пчека и разтворете основата до течно положение. В този случай е значимо да не заври, а да се разтвори до последно. Може от време на време да изваждате чашата и да разбърквате основата с съчка. Ако не харесвате микровълновите печки, може да разтворите основата на водна баня на котлона.
  3. След като основата се разтвори, прибавете към нея няколко капки от стремежи цвят, като регулирате интензитета на око, и 6-9 капки парфюм. Работете бързо, с цел да не замръзне основата. Но в това време прибавете парфюм единствено след багрилото, тъй че масата да се охлади малко, само че да не стартира да се втвърдява. Ако го добавите към прясно извадената от микровълновата основа, миризмата може или да не се появи по-късно, или да се появи едва.
  4. Готовата маса се изсипва във форма и се оставя настрани да изстине. В този случай формата не е наложително да е силиконова, макар че това е най-удобният вид. За начало може даже да е дребна кофичка от кисело мляко.
  5. Веднага откакто сапунът се втвърди, издърпайте деликатно ръбовете на силиконовата форма в разнообразни направления, извадете я и я увийте в найлоново фолио. След 15-20 часа готовият сапун към този момент ще може да се употребява.

Ако вашият сапун е в пластмасова форма, ще бъде по-трудно да го извадите. За облекчение формата може да се потопи в гореща вода.

Полезни и ароматни добавки за домашни сапуни – по какъв начин да си създадем сапун сами

Може да оцветите сапунената основа в прелестен за вас цвят и да добавите аромата, който харесвате. Естествените етерични масла могат да го създадат по-полезен. Има цяла гама от масла за разбъркване, само че за новак ще бъде задоволително да изследва качествата единствено на няколко и да закупи най-малко едно.

Необходимо е да добавите не повече от 6 капки към една мостра, в противоположен случай сапунът може просто да не се втвърди. За усилване на миризмата, ароматът на маслото може да бъде дублиран с парфюм.

Най-често срещаните масла в производството на сапун са праскова, гроздови семки и мандарина. Но можете да започнете и с маслина.

Още по-интересен е ръчно направеният сапун с билки . Не е належащо да употребявате багрила и въобще не са нужни изкуствени миризми. Достатъчно е да добавите сушени билки и да ги поставите в разтопената основа. Колко – всеки си избира самичък. Ако желаете лек резултат – малко, единствено щипка, в случай че желаете да получите скраб резултат – повече, само че не повече от 2 чаени лъжички на 100 гр.

Можете сами да определите точното количество посредством проба и неточност. Единственият съвет е, че постоянно има няколко фракции в билките: по-груби (пръчици, фрагменти от стъбла) и по-меки (венчелистчета и протрити листа). Нуждаем се от по-мекия вид, в противоположен случай сапунът ще надраска кожата.

Как да създадем хубав цветарник и саксии в градината – хрумвания

Не е належащо билките да се варят особено – те ще се варят в парещ главен разтвор. Но тяхната миризма няма да се отвори изцяло незабавно, а единствено ден откакто сапунът узрее във обвивката.

Също по този начин можете да украсите домашно направеният сапун с твърди декоративни добавки. Това е обичаният вид на новогодишен сапун за деца.

Добре изсушените цветове от билките лавандула , безсмъртниче , хризантема – наподобяват много декоративни. Но цветовете би трябвало да са добре изсушени, в противоположен случай те могат да станат зелени или даже да мухлясват.

Маковото семе и парченцата от цитрусови плодове наподобяват извънредно в сапуна. Често за декорация на сапуна се употребяват добре изсушени късчета от портокал или лайм.

Какво не би трябвало да се прибавя към сапунена основа?

Започвайки опитите със сапунената основа е доста елементарно да се увлечете и внезапно пораждат въпроси: ами в случай че добавите кафе, листенца от рози, конфитюр, зеленчукови сокове – какво можете да получите? Просто е, това към този момент е тествано преди вас, тъй че не бързайте да експериментирате!

Кафето не мирише както се чака и постоянно мирише неприятно в домашния сапун. Красивият сапун от кафе, който може да се откри на фотоси в интернет, е обагрен с кафява багра и кондензиран с неестествен парфюм с мирис на кафе, а зърната са просто декорация.

Какаото на прахуляк създава прахообразно покритие. Каменната сол , заради своите кристализиращи свойства, може да трансформира сапуна в противен недодялан скраб. Ванилията и канелата не дават прелестен мирис, този мирис също се получава единствено благодарение на парфюм. Конфитюр или разнообразни сокове също не би трябвало да се прибавят към основата. Пресните розови листенца губят живия си цвят, а пъпките могат даже да мухлясат.

Уважаеми читатели! Според нас единственият минус на ръчно направения сапун е единствено неговият период на валидност – не повече от година. Но това е по-скоро плюс, в сравнение с минус, защото повода за това ограничаване е неналичието на “твърда ” химия.

Не се опасявайте да го опитате! Започнете от нулата! Надяваме се, че тази публикация ще ви помогне да извършите най-обикновен, само че хубав и благоуханен сапун. И може в течение на времето да желаете да създадете многослоен сапун, със обединение, със завихряния и така нататък Но това е обособена история, към която би трябвало да стигнете последователно.

Желаем Ви триумф и ще се радваме да забележим Вашите творения!

Завършваме с една красива изложба от фотоси с красиви хрумвания и форми на сапун. Насладете им се:


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР