Доматен сок за зимата по различни рецепти – сега е

...
Доматен сок за зимата по различни рецепти – сега е
Коментари Харесай

Доматен сок за зимата по различни рецепти – сега е времето

Доматен сок за зимата по разнообразни предписания – в този момент е времето. Много значимо мероприятие през Август и Септември е да консервирате узрелите домати. Това изисква пресни домати , най-малко подправки и най-много възторг. Записахме за вас най-популярните предписания за една от най-популярните питиета на нашето време.

Как да затворим доматен сок за зимата, тъй че да е апетитен и здравословен, а бурканите да стоят дълго време в мазето без да се скапват? Има няколко разновидността за подготвяне на тази напитка – със и без подправки, благодарение на сокоизстисквачка или месомелачка, със или без дезинфекция.

Избирайки предписания за тази публикация, ние обичайно се фокусирахме върху разнообразните усети на нашите читатели. Може би и вие ще намерите тук подобаващата за вас рецепта?

Най-лесната рецепта за доматен сок

Тази рецепта е подобаваща за тези градинари, които към момента нямат сокоизстисквачка, а месомелачката ненадейно се е развалила.

Латинското название Solanum lycopersicum значи “вълча праскова ”, е обещано на доматите от шведския академик Карл Линей. Той бил уверен, че плодовете на растението са негодни за консумация и са толкоз отровни, колкото плодовете на картофа или беладоната. Много по-късно оказва се, че алкалоидът соланин, съдържащ се в плодовете на доматите, изчезва, когато узреят.

За тази рецепта ще ви трябват: на литър буркан – 1,3-1,4 кг сочни домати, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. лимонена киселина.

Изплакнете и подсушете доматите, а след това ги нарежете на филийки или кубчета. Поставете в тенджера и сложете на котлона. Бъркайте до момента в който зеленчуците омекнат. Махнете сместа от котлона и прецедете през цедилка.

Изцеденият сок се слага още веднъж на котлона, оставя се да заври и се вари към 10 минути на спокоен огън, като се отстранява образувалата се пяна. Добавете солта и лимонената киселина, разбъркайте добре и изсипете в чист, стерилизиран буркан.

Поставете дребна тънка забрадка на дъното на огромна тенджера и върху нея поставете бурканите със сок. Покрийте ги със стерилизирани капачки. Внимателно налейте гореща вода в тенджерата, поставете на междинен огън и оставете водата да заври.

Стерилизирайте бурканите за 5 минути. След това извадете бурканите. Увийте ги с топло одеяло и оставете с капачките надолу, до момента в който изстинат изцяло.

Доматен сок от смлени домати

Комбинацията от месомелачка и решето продължава листата с предписания за доматен сок без потребление на сокоизстисквачка. В този случай доматите не се нуждаят от авансово варене.

Ще ви трябват: на литър буркан – 1,3-1,4 кг сочни домати, 2 ч.л. сол, 1 ч.л захар.

Изплакнете и подсушете доматите. Нарежете дребните и междинните плодове на половина, огромните на четвъртинки. Прекарайте през месомелачката, а по-късно през ситото. Изсипете сока в тенджера, прибавете подправките, поставете на котлона и сварете за 10 минути. След това извареният сок се налива в чисти, стерилизирани буркани.

Поставете тънка забрадка на дъното на огромна тенджера и върху нея поставете бурканите със сок. Завийте стерилизираните капачки. Внимателно налейте гореща вода в тенджерата, поставете я на сдържан огън и оставете водата да заври. Стерилизирайте за 5 минути. След това извадете бурканите и ги увийте с топло одеяло. Оставете с капачките надолу, до момента в който изстинат изцяло.

Можете да стерилизирате бурканите и по различен метод. За да извършите това, изсипете към 100 мл вода със стайна температура на дъното на всеки от тях и сложете бурканите в добре загрята фурна. Намалете температурата на 200°C и оставете по този начин, до момента в който водата от бурканите се изпари.

Доматен сок за зимата без дезинфекция

Нека да преминем към по-традиционен вид за подготвяне. Този път подготвяме доматен сок благодарение на сокоизстисквачка, само че без дезинфекция.

Ще ви трябват: на литър буркан – 1,3-1,4 кг сочни домати, 1 с.л. захар, 1 ч.л едра, само че не йодирана сол.

Изплакнете и подсушете доматите. Нарежете едрите, тъй че да се поберат в сокоизстисквачката. Прекарайте доматите през сокоизстисквачка и изсипете сока в тенджера. Добавете солта и захарта, разбъркайте и поставете тенджерата на огъня. Оставете вашия домакински доматен сок да заври и изчакайте още 5 минути, като понякога отстранявате пяната.

Разбъркайте добре минута преди да свалите от огъня. Измийте и стерилизирайте бурканите на пара за 7 минути, в които ще съхранявате сока. Изсипете готовия сок в бурканите и завийте хубаво капачките. Увийте бурканите с топло одеяло и оставете с капачките надолу, до момента в който изстинат изцяло.

Колкото по-ярък и кондензиран е цветът на плода, толкоз по-вероятно е сокът да има добър усет.

Доматен сок с свеж пипер

Ще ни би трябвало: за трилитров буркан – 4 кг домати, 4 междинни чушки, ½ люта чушка, 2,5 супени лъжици сол.

Изплакнете и подсушете доматите и чушките. Отстранете дръжките и семената на чушките и ги изплакнете още веднъж. Прекарайте зеленчуците през сокоизтисквачката. Изсипете получения сок в тенджера, поставете на огън, прибавете солта към него, оставете да заври и изчакайте още 10 минути.

Поради обстоятелството, че вкусовите желания на всички домакини и техните фамилии са разнообразни, количеството сол и други подправки в сока може да се поправя по ваша преценка.

Изсипете сока в стерилизирани буркани, покрийте със стерилизирани капачки и завийте крепко. Увийте бурканите с топло одеяло и оставете с капачките надолу, до момента в който изстинат изцяло.

Най-добрите мариновани домати – по какъв начин да ги вършим сами

Зеленчуците би трябвало да са цели и неразвалени. Ако имат пострадвания, не забравяйте да ги изрежете.

Доматен сок за зимата без сол и захар

Ще се опитаме да създадем и сок от нашето детство, който, когато се продаваше по магазините и беше съпроводен от солница. Тоест, в началото този сок се вари без прибавяне на подправки.

Ще ви би трябвало: на литър буркан – 1,3-1,4 кг сочни домати.

Изплакнете и подсушете доматите. Нарежете едрите, тъй че да се поберат в сокоизстисквачката. Прекарайте доматите през сокоизстисквачка и изсипете сока в тенджера. Оставете да заври и бъркайте за 10 минути.

Изсипете в стерилизирани буркани и завийте със стерилизирани капачки. Стерилизирайте бурканите в тенджера с вода или във фурна: 0,5 литра – 10 минути, 1 литър – 12 минути, 3 литра – 15 минути. Завийте капачките крепко. Увийте бурканите с топло одеяло и оставете с капачките надолу, до момента в който изстинат изцяло.

Сушени домати на слънце с босилек в зехтин – шлагера на лятото

Е, по традиция още веднъж ви молим, скъпи читатели, да споделите с нас в мненията вашите потвърдено забавни предписания. Този път чакаме от вас предписания за доматен или различен зеленчуков сок.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР