Какво е твърда вода и как да я направим по-мека?

...
Какво е твърда вода и как да я направим по-мека?
Коментари Харесай

Какво е твърда вода и как да я направим по-мека?

Какво е твърда вода и по какъв начин да я създадем по-мека? Твърдата вода е вода с високо наличие на минерални соли, основно калций и магнезий. Минералните соли се намират във всяка течност от естествени източници, единствено че в разнообразни пропорции. В подземните води има доста сол, тъй че водата нормално е по-твърда.

Дъждовната вода или получената от разтопен сняг вода пък е доста мека, защото на практика не съдържа калциеви и магнезиеви съединения. Твърдостта на водата се прави оценка съгласно скалата за неотстъпчивост:

Какво е твърда вода и т рябва ли да я омекотяме ?

Твърдата вода не е нездравословна за здравето. Напротив: разтворените в него минерали са нужни на организма. А съгласно някои данни пиенето на твърда вода даже защищава от болести, като разнообразни типове рак, както и атеросклероза при деца и юноши.

Тествана е концепцията, че минералните соли могат да се натрупват в бъбреците и да доведат до формиране на камъни в бъбреците . Но въпреки всичко няма безапелационно научно удостоверение.

Лекарите предлагат пиянство на вода с висока степен на минерализация за хора с диабет вид II (които постоянно страдат от липса на магнезий) и тези, които страдат от продължителен запек, защото магнезият има слабително деяние. В допълнение, може да бъде потребно за готвене на зеленчуци.

Твърдата вода обаче има и неприятни странични резултати. С нея е по-трудно да изперете нещо или да измиете ръцете си. В последна сметка първо препаратът реагира с минералните соли, утаява ги и едвам по-късно стартира да извършва функционалностите си.

Освен това при нагряване калциевите соли се утаяват. Поради това твърдата вода води до формиране на котлен камък в чайници, кафемашини и парни ютии, в бойлери и перални машини. Твърдите отлагания също по този начин запушват водопроводните тръби.

Как да разберем дали водата ни е твърда?

Твърдостта на водата се дефинира най-надеждно благодарение на разнообразни принадлежности, като соломер или тест ленти. Но можете да разпознаете твърдата вода на око, по косвени признаци. Ето някои от тях:

  • Сапунът се разпенва леко при разпенване.
  • Дрехите не се перат добре и стават твърди след изсъхване.
  • По стените на чайника и други нагревателни уреди, които влизат в контакт с водата, постоянно се появява котлен камък.
  • Забелязвате филм върху повърхността на охладеното кафе или чай.
  • По хромираните кухненски повърхности – кранове, умивалници и други – водата оставя отчетливи белезникави следи.

Такива характерности ни разрешават решително да предположим, че водата съдържа доста минерални соли.

Какво е твърда вода и по какъв начин да я създадем по-мека?

Има доста способи за унищожаване на непотребните минерални соли. Кое да изберете зависи от това от какъв брой омекотена вода имате потребност и за какво. Моля, имайте поради, че някои техники са взаимозаменяеми.

За пиянство – дано повторим още един път: от позиция на медицината, учредена на доказателства, пиенето на твърда вода не е нездравословно. Изобилието от минерални соли обаче може да придаде на течността противен послевкус. Ако ви пречи ще ви помогне битов филтър под формата на кана.

Такива устройства пречистват водата от примеси механично: водата минава през филтърен детайл, върху който се отсрочват минералните соли. От време на време (честотата е посочена в инструкциите) филтъра би трябвало да се смени с нов.

Водата, пречистена по този метод, може да се употребява без преваряване (ако в началото е била предопределена за пиянство и не тече от водопроводните тръби със съмнителна чистота). И можете умерено да я излеете в чайник или кафеварка, без да се страхувате, че ще се появи покритие.

За дребни домашен уреди – водата е нужна за работата на ютия с пара или парен моп. За да предотвратят утайката от разрушаването на скъпото съоръжение, производителите постоянно предлагат да се налива единствено дестилирана вода в устройствата.

Ако нямате такава алтернатива, можете да омекотите течността от чешмата посредством изваряване. При нагряване минералните соли ще се утаят на дъното. Естествено, за такива цели е по-добре да употребявате остаряла тенджера или чайник, които няма да ползвате за друго нещо.

Оставете водата да се охлади. След това, като внимавате да не разклатите, изсипете водата в ютията или мопа.

За огромни домашен уреди – с цел да отбраните вашата пералня или съдомиялна машина от твърдата вода, използвайте специфични артикули срещу котлен камък. Добавете такива таблетки или прахуляк при всеки цикъл на работа на оборудването в сходство с инструкциите.

Как да си създадем биочар (биовъглен) за плодородна градина

За ръчно пране – можете да омекотите водата, като добавите 9% оцет (1 супена лъжица на литър), сода (½ чаена лъжичка на литър) или лимонена киселина (¼ чаена лъжичка на литър) и разбъркате добре.

За къпане и миене на съдове – казусът с твърдата вода от чешмата може да бъде решен посредством инсталиране на специфична филтърна приставка.

Такива филтри постоянно извършват няколко функционалности едновременно. Така да вземем за пример отстраняват частиците наслойка и нечистотия, задържат органичните съединения и унищожават бактериите. Когато купувате, не забравяйте да ревизирате дали устройството има и функционалност за омекотяване на водата.

За цялата къща – за такива световни цели се употребяват филтърни системи. Те са инсталирани на основната тръба, през която водата влиза в къщата. Филтърните системи могат да бъдат разнообразни:

  • Филтърна система работещи посредством йонен продан . Такива устройства отстраняват калциевите и магнезиевите йони от входящата вода – главната причина за котления камък, като ги заменят с безвредни натриеви или водородни йони;
  • Системи за противоположна осмоза . При тях течността минава през специфична осмотична мембрана, която пропуща единствено водните молекули и задържа по-големите молекули минерални съединения;
  • Проточни . При такива модели течността минава през няколко почистващи касети.

Всеки филтър има свои лични нюанси, тъй че за избор е по-добре да се свържете със експерти, които професионално се занимаят със системите за филтриране и омекотяване на водата.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР