Изследване на Университета в Тел Авив показва, че след началото

...
Изследване на Университета в Тел Авив показва, че след началото
Коментари Харесай

По-големи жилища и по-далеч от града

Изследване на Университета в Тел Авив демонстрира, че след началото на пандемията Хадера, Нетания, Модиин и Ашкелон са се трансформирали в най-популярните дестинации измежду купувачите на жилища. Последните към този момент избират по-големи жилища в по-малко обитаеми места. Анализът също по този начин демонстрира, че ограниченията подхванати от Националната банка на Израел за събаряне на някои ограничавания при приемане на ипотечен заем с високи лихви, индиректно води до повишаване на парцелите.

Анализът обгръща проучване на 350 000 покупко-продажби, осъществени в интервала януари 2016 г.-април 2021 година, като 25% от тях са подписани след април 2020 година Изводът е, че макар че пандемията не е довела до гражданска война на пазара на недвижими парцели, тя е довела до избрани промени в желанията на купувачите. В частност трансформирало се е местоположението, размера на търсените парцели и условията към плътността на застрояване в микрорайоните, в които се търсят жилища.

От географска гл.т. откривателите са открили растеж в търсенето на жилища ситуирани в радиус сред 30 и 60 км от Тел Авив. Нивото на търсене в Хадере, Нетания, Ашкелон и Модиин се е повишило с 20% след началото на пандемията. В същото време в регионите близки до Тел Авив броят на покупко-продажбите с жилища регистрира спад от 9%. В самия Тел Авив и прилежащите към него градчета броят на покупко-продажбите не регистрира смяна и остава към 24% от целия пазар.

До началото на пандемията 25% от покупко-продажбите са били за жилища с величина до 70 кв.м. Днес техният дял е понижен до 22%. Днес колкото по-голямо е жилището, толкоз по-голям е ползата към него. Делът на покупко-продажбите с парцели сред 100 и 150 кв.м регистрира растеж от 5%, а на тези с величина над 150 кв.м. – 6%.

Купувачите също та избират жилища в по-малко обитаеми региони. Делът на покупко-продажбите с парцели в региони с под 1500 поданици на кв.км доближава 25%.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР