Томас МЬОЛЕР-НИЛСЕНЕвропейският съюз трябва да разработи еквивалентна версия на американския

...
Томас МЬОЛЕР-НИЛСЕНЕвропейският съюз трябва да разработи еквивалентна версия на американския
Коментари Харесай

Молдова иска план „Маршал“ за Украйна

Томас МЬОЛЕР-НИЛСЕН

Европейският съюз би трябвало да създаде еквивалентна версия на американския проект „ Маршал “ от времето на Втората международна война, с цел да финансира планове за развиване в Молдова и в разкъсваната от война Украйна, съобщи президентът на Молдова Мая Санду.
„ Както Западна Европа получи стопански избавителен пояс след Втората международна война от американския проект „ Маршал “, по този начин Молдова и Украйна се нуждаят от тясно фокусиран еквивалент за XXI век от Европейския съюз “, сподели Санду на годишната конференция за бюджета на Европейски Съюз в Брюксел.
Планът „ Маршал “ бе подписан от президента на Съединени американски щати Хари Труман през 1948 година и бе наименуван на тогавашния държавен секретар Джордж Маршал. Чрез него бяха предоставени милиарди долари икономическа помощ на европейските страни, опустошени от Втората международна война.
Молдова, която дружно с Украйна получи „ зелена светлина “ за започване на договаряния за присъединение с Европейски Съюз, има втория най-нисък Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в Европа.
„ Планът " Маршал " трябваше да покаже на един отпаднал континент, че капитализмът и демокрацията са по-добрият път, вместо предлаганото от комунизма. Днешната съвременна версия също ще би трябвало да предложи сходна вяра на тези от нас, които си проправят път към участие в Европейски Съюз “, добави тя.
Президентът на Молдова изрази оптимизъм за способността на Европа да се изправи против провокациите пред сигурността, подбудени от продължаващата експанзия на Русия против Украйна. „ Европа постоянно се засилваше и намираше запаси, с цел да помогне, тъй като ние, европейците, имаме вяра, че разпространението на злото може да бъде спряно единствено посредством разпространение на положителното “, сподели тя.
Организация на обединените нации пресметна, че възобновяване на Украйна ще коства 486 милиарда $ през идващото десетилетие, което е със 75 милиарда $ повече от плануваното през 2023 г.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР