Изследователи съобщават, че резултатите от фаза 1 от клиничното изпитване

...
Изследователи съобщават, че резултатите от фаза 1 от клиничното изпитване
Коментари Харесай

Резултатите от фаза 1 от клиничните изпитвания на революционна ваксина срещу ХИВ са особено положителни

Изследователи оповестяват, че резултатите от фаза 1 от клиничното изпитване на ваксина, предопределена за борба с човешкия имунодефицитен вирус (ХИВ), са извънредно позитивни. Обикновено патогенът не образува задоволително мощен имунен отговор, който би могъл да го спре, и това от своя страна го трансформира в изключително рисков и гибелен вирус. Една от задачите при основаването на ваксина е да се открие формула, която би могла да подтиква така наречен необятно обезвреждащи антитела (bnAb) – това е имунен отговор, който може да се оправи с предизвикването. И в този момент клиничното изпитване демонстрира, че имунизацията може да провокира образуването нa прекурсори (предшественици) на bnAb.

Резултатите са забележителни. Тези bnAbs рядко се образуват по време на инфекция; по-специално B-клетките прекурсори на bnAb се срещат рядко при хората. Но основаването на подобен имунен отговор би подготвило организма за битка с инфекциите, породени от разнообразните в международен мащаб варианти на ХИВ. Този метод може да се употребява освен за ХИВ, само че и за грип, вируса на хепатит С и бетакоронавирусите.

В тази фаза 1 на клиничните изпитвания участниците получават или две дози плацебо, или две дози ваксина - нискодозова или високодозова. Те са били управлявани през осем седмици. Ваксината не е провокирала съществени странични резултати и е подтиква верния имунен отговор при 35 от 36-те, на които е била инжектирана.

Подходът е прочут като таргетиране на зародишната линия. В човешкия организъм има дребен брой В-клетки в тяхното " наивно " или " зародишно " положение. Ако се сблъскат с патоген, те се обвързват едва с него и в продължение на седмици създават все по-добри антитела, които могат изцяло да се прикрепят към повърхността на вируса и да го обезвреждат.

Ваксината има за цел да подтиква тези В-клетки да създават bnAbs. Предишните опити може да не са били сполучливи, тъй като не са подтикнали задоволително В-клетки.

Въпреки че резултатите са доста обещаващи, този пробив няма да докара непосредствено до основаването на изцяло работеща ваксина против ХИВ. Методите обаче демонстрират необикновено равнище на надзор върху реакциите и могат да възвестят нова епоха на прецизните разработки на ваксини. И то освен за ХИВ.

Разработването на ваксина от този вид (особено в случай че се популяризира заслужено по света) би било меко казано революционно. Понастоящем се счита, че 38,4 милиона души живеят с ХИВ, две трети от които в Африка. Няма лек за инфекцията, само че при уместно лекуване хората могат да живеят дълго и здравословно. А в случай че вирусният товар падне под равнището за разкриване, е невероятно вирусът да бъде предаден (т.е. U=U или неоткриваем е еднакво на непредаваем).

Разбира се, съществуват и  лекарства, които предотвратяват евентуалното възпаление. Такова да вземем за пример е PrEP (Pre-Exposure Prophylaxis). Неговите по-нови версии даже са по-лесни за приемане – посредством инжекция.

Резултатите са оповестени в Science.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР