Ако някога сте се подлагали на операция, сигурно си спомняте,

...
Ако някога сте се подлагали на операция, сигурно си спомняте,
Коментари Харесай

Яденето на мазни храни дни преди операция може да влоши паметта

Ако в миналото сте се подлагали на интервенция, несъмнено си спомняте, че след отминаването на упойката се събуждате с възприятие на изнемощялост. Това чувство отшумява, само че не при всички - при някои хора след интервенцията се следи внезапен спад на мозъчните функционалности, който може да продължи седмици до месеци.

Ново изследване върху животни демонстрира, че консумирането на мазни храни в дните преди интервенцията може да утежни възпалителните процеси, свързани с този когнитивен спад, удължавайки усложненията с паметта, които при хората могат да доведат до нараснал риск от деменция.

Предишни проучвания при хора демонстрират, че сами по себе си мазните храни могат да ускорят утежняването на когнитивните качества, което нормално се свързва със стареенето, като провокират възпаления. Дори инцидентното сладко лакомство или мазното угощение може да повлияе на мозъчната функционалност, демонстрират други проучвания върху животни.

В новото изследване на екип от откриватели от Държавния университет в Охайо при плъхове, хранени с мазни храни единствено три дни преди интервенция, се следят трайни признаци на недостиг на паметта, които не престават до две седмици. Това е било съпроводено от прилив на възпаления в мозъка, които са се задържали в продължение на три седмици.

" Сама по себе си диетата с високо наличие на мазнини може да ускори напълно малко възпалението в мозъка, само че по-късно имате интервенция, която прави същото, и когато двете неща се съчетаят в границите на къс интервал от време, се получава синергичен отговор, който може да докара до по-дългосрочен проблем с паметта “, споделя поведенческият невролог Рут Бариентос от Държавния университет в Охайо.

За да получи тези резултати, екипът храни млади и остарели плъхове с високо наличие на мазнини или със общоприета диета в продължение на три дни преди процедура, наподобяваща изследователска коремна интервенция. Контролните групи са анестезирани, само че не са подложени на хирургическа интервенция. Две седмици по-късно всички животни са подложени на серия от проби за памет.

Проблемите с паметта, следени както при младите, по този начин и при по-възрастните плъхове, хранени с високомаслена храна, се задържат най-малко две седмици след интервенцията - по-дълготраен резултат от този, който откривателите следят при гризачи преди и след единствено три дни, а не седмици, консумация на нездравословна храна.

Изследователите откриват, че тези резултати не са свързани с анестезията, защото други животни, хранени с мазна диета, само че пощадени от упойка или интервенция, демонстрират сходни дефицити на паметта единствено от нездравословна храна.

Необходими са спомагателни проучвания, с цел да се откри какъв брой дълго не престават тези когнитивни резултати и по какъв начин опиоидните болкоуспокояващи след интервенция, като морфин, ги удължават.

От друга страна, откривателите откриват, че едномесечен банкет на добавки с омега-3 мастни киселини DHA притъпява възпалителната реакция след интервенцията и предотвратява обвързваните с нея проблеми с паметта както при млади, по този начин и при по-възрастни плъхове.

" DHA беше в действителност ефикасна за попречване на тези промени ", споделя Бариентос. " И това е изумително - то в действителност подсказва, че това може да бъде евентуално авансово лекуване, изключително в случай че хората знаят, че им следва интервенция и диетата им е нездравословна. "

Въпреки това не е ясно по какъв начин резултатите от сегашното изследване върху животни биха се отразили на хората, изключително на пациентите със затлъстяване, а освен на тези, които се хранят нездравословно.

Нещо повече, в изследването са употребявани единствено мъжки плъхове, до момента в който други проучвания демонстрират, че мъжете и дамите реагират друго на общите анестетици, употребявани в хирургията.

Изследването е оповестено в Brain, Behavior, and Immunity.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР