Народното събрание ще заседава извънредно, за да гласува окончателно промените

...
Народното събрание ще заседава извънредно, за да гласува окончателно промените
Коментари Харесай

Извънредно заседание на парламента с четири законопроекта

Народното заседание ще заседава изключително, с цел да гласоподава дефинитивно измененията в Закона за хазарта, които не разрешават рекламата на хазартни игри в медиите. Днешното съвещание е последното преди великденската почивка на депутатите. Между двете четения на измененията в Закона за хазарта парламентарните групи са внесли разнообразни оферти. От ГЕРБ и Движение за права и свободи оферират Съветът за електронни медии да реализира надзора на рекламното наличие в медийното пространство и при открити нарушавания да сезира Националната организация по приходите.

В предложенията прецизират, че възбраната няма да важи за излъчването на тиражите на Българския състезателен тотализатор. 

ГЕРБ и Движение за права и свободи са записали още възбрана за откриване на
казина и игрални зали в обитаеми места под 5000 поданици, Има Такъв Народ – оферират за обитаеми места под 10 000, а " Възраждане " – под 15 000.

Различни са и импортираните текстове за допустимата реклама на
хазартни игри върху билбордове, като ПП-ДБ упорстват отстоянието от всички просветителни институции да е не по-малко от 250 метра, а Има Такъв Народ - не по-малко от 500 метра. 

ПП-ДБ плануват възбрана на
хазартна реклама върху имущество, благосъстоятелност на страната и общините, а " Възраждане " са предложили наказания при нарушавания, достигащи до 50 хиляди лв. за юридически лица и еднолични търговци и до 30 000 за снабдители на медийни услуги.

На изключителното съвещание през днешния ден депутатите дефинитивно ще гласоподават за законопроекта за отпадане на патентния налог за бране на билки, гъби и горски плодове.

В дневния ред е и второ четене на ратификацията на ново изменение на контракта за американските изтребители F-16, Block 70 и свързаната с тях поддръжка.

На първо четене влизат измененията в Закона за политическата и гражданска реабилитация на репресирани лица, импортирани от ГЕРБ и Движение за права и свободи. 

Те са свързани с премахване на неправда и осъвременяване на пенсионното подкрепяне на репресираните лица и техните претърпели съпрузи. Промените засягат към 6 000 български жители, включително към 1 000 репресирани при насилствената промяна на имената в интервала 1984-1989 година. По-късно Комисията по бюджет и финанси ще прегледа на второ четене измененията в Закона за
хазарта. Основните промени се отнасят до възбраната на рекламата на хазарт в медиите и ограничението на игралните зали в дребните обитаеми места с поданици до 5 000 души. От Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори реагираха остро на предложенията. Също и от хазартния отрасъл. Промените бяха импортирани в последните дни от работата на 49-то Народно заседание от Теменужка Петкова от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили и Йордан Цонев от Движение за права и свободи, а след съвещанието на водещата бюджетна комисия се чака да бъдат прегледани и в пленарната зала.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР