На 17 май отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията.

...
На 17 май отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията.
Коментари Харесай

Половината от българите не знаят, че са с високо кръвно налягане

На 17 май означаваме Световния ден за битка с хипертонията . За поредна година Военномедицинска академия /ВМА/ бе част от националната здравна акция „ Измерване, което избавя живот. Твоя. “ , проведена от Българска лига по хипертония. В рамките на самодейността експерти от лечебното заведение съветваха гратис десетки пациенти .

През годините по време на четирите скринингови акции „ Май месец за мерене “ в България са скринирани над 15 000 българи .

Важно е да се означи възходящата периодичност на новоустановената хипертония измежду млади мъже и дами на междинна възраст 35-65 година Рискови фактори са тютюнопушенето, наднорменото тегло, потреблението на алкохол и неналичието на физическа интензивност.

В международен мащаб нарасналото кръвно налягане остава най-важният и водещ фактор , водещ до висока смъртност и прибързано развиване на голям брой болести. Установено е, че през 2019 г . към 19% от всички смъртни случаи / 10,8 милиона / се дължат на нараснало кръвно налягане . През 2014 г . стойностите са били – 9,4 милиона .

Хипертонията предизвиква над 50% от случаите на сърдечни болести , инсулт и сърдечна непълнота и е изчислено, че към 10% от световните разноски за опазване на здравето произтичат от нараснало кръвно налягане и неговите затруднения .

По-голямата част от хората с хипертония или въобще не осъзнават , че фактически я имат и заради тази причина не се лекуват или са на лекуване , което не управлява дейно положението им . Тъй като болестта доста постоянно няма забележими признаци , измерването на кръвното налягане е единственият прецизен метод за идентифициране на хипертонията и затова е от основно значение. Добрата вест е, че кръвното налягане е елементарно за премерване и в случай че се диагностицира задоволително рано, може да се ръководи посредством поддържане на здравословен метод на живот или, в случай че е належащо, посредством потребление на редица ефикасни лекарствени лекувания.

В България сърдечната непълнота се трансформира в пандемия

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР