Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че предложението за ново прекратяване

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че предложението за ново прекратяване
Коментари Харесай

Далеч от основните изисквания. Нетаняху критикува предложеното примирие, одобрено от Хамас

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху сподели, че предлагането за ново преустановяване на огъня в Газа е " надалеч от главните условия на Израел ", само че договарянията ще продължат.

Коментарът му пристигна, откакто Хамас заяви, че е, препоръчани от катарските и египетските медиатори дружно със Съединени американски щати. " Сега топката е в полето на Израел ", сподели формален представител на палестинската формация, оповестена от Европейски Съюз и Съединени американски щати за терористична организация. От Тел Авив отвърнаха, че няма договорка.

Късно в понеделник офисът на Нетаняху направи изказване, в което се споделя: " Въпреки че предлагането на Хамас е надалеч от главните условия на Израел, Израел ще изпрати делегация от медиатори, с цел да изчерпи опцията за реализиране на съглашение при допустими за Израел условия ".

По същото време израелският военновременен кабинет реши единомислещо да продължи военната интервенция по въздух против град Рафах на границата с Египет , а израелските сили започнаха да нанасят удари по обекти, свързани с Хамас в източната му част.

Целта им е да " упражни боен напън върху Хамас, с цел да реализира военните си цели: освобождение на заложниците, заличаване на военния и управническия потенциал на Хамас и гарантиране, че Газа няма да съставлява опасност за Израел в бъдеще ", означи още Нетаняху в изказването си.

Израел от дълго време заплашва с атака против укритията на Хамас в града с население от 1,4 млн. души , доста от които потърсиха леговище там от израелските офанзиви в други елементи на Газа.

Високопоставен палестински чиновник, осведомен с предлагането за помирение, съобщи пред Би Би Си, че Хамас се е съгласила да приключи " враждебната активност вечно ", в случай че изискванията бъдат изпълнени. Това евентуално е намек, че групировката може би обмисля да постави завършек на въоръжената си битка, макар че не бяха предоставени спомагателни детайлности. Това би станало при сключването на двуфазно съглашение за преустановяване на огъня, като всяка фаза би траяла 42 дни , отбелязва английската медия.

По-рано израелските военни направиха въздушни удари по Рафах, откакто предизвестиха палестинците да изтеглят източните елементи на града. Смята се, че десетки хиляди поданици са наранени от интервенцията и в понеделник доста от тях бяха видени безусловно да се тъпчат в коли или на магарешки каруци.

Най-малко петима души са починали, доста са ранени при израелските въздушни удари по Рафах в нощта против вторник, оповестиха осведомителните организации по данни от намиращата се там кувейтска болница.

Очевидци и източници от палестинските служби за сигурност оповестиха за въздушни удари. Според тези източници израелски танкове са ситуирани покрай пропускателния пункт Рафах, който свързва Газа със прилежащ Египет .

Групировката Ислямски джихад от своя страна разгласи, че е изстреляла ракети от палестинската територия към Южен Израел.

В вторник Катар ще изпрати в Кайро делегация, с цел да възобнови непреките договаряния сред двете страни в спора в Газа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР