Външното министерство на Белгия съобщи за Свободна Европа, че не

...
Външното министерство на Белгия съобщи за Свободна Европа, че не
Коментари Харесай

Изцяло в синхрон. Белгия обясни за срещата на посланици със санкционирания за корупция Пеевски

Външното министерство на Белгия заяви за Свободна Европа, че не вижда проблем в проведената от белгийското посолство среща с делегация на Движение за права и свободи, предвождана от съпредседателя ѝ и глобен за корупция Делян Пеевски .

" Подобна среща е напълно в синхрон с дипломатическата работа, която посолствата на държавите-членки на Европейски Съюз правят в България ", написа в отговора на белгийското външно министерство.

Отговорът идва, откакто на 9 май Движение за права и свободи разгласява фотоси, от които стана ясно, че от Съединени американски щати и Англия Пеевски е взел участие в среща с представители на посолствата на страните членки на Европейския съюз (ЕС). Европейски Съюз постоянно приканва България да пребори корупцията, заради което тя озадачи доста хора. В четвъртък пет неправителствени организации също в отворено писмо.

" Ръководителите на задачите на Европейски Съюз в София постоянно провеждат срещи с български участници/събеседници от всички страни. Домакин на тези срещи е ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз ", написа белгийското външно министерство и прибавя, че срещата с Движение за права и свободи е била последната преди началото на предизборната акция в България.

Белгийското външно министерство не даде повече информация за това какво е било обсъждано по време на срещата, както и дали Пеевски е бил поканен поименно, само че сподели, че са били наранени намерено " необятен кръг от въпроси ".

Според източници на Свободна Европа обаче са били разисквани въпросът за корупцията, както и наложените на Пеевски наказания.

В известието си външното министерство показва Пеевски като съпредседател на Движение за права и свободи, който дава отговор за политическите въпроси и външните връзки.

При избирането на управлението на партията обаче другият съпредседател - Джевдет Чакъров , беше посочен като индивидът, който ще поддържа връзки с демократичните обединения като някогашен вицепрезидент на Либералния Интернационал (ЛИ) . Премиерът на Белгия Александер де Кро е точно от партията на " Открити фламандски либерали и демократи ". И двете партии членуват в Либералния интернационал.

Делян Пеевски беше глобен за корупция от Съединени американски щати по световния закон " Магнитски " през 2021 година, а две години по-късно Англия също го включи в сходен санкционен лист.

Срещу него има голям брой сигнали и в България, като той е бил проверяван неведнъж от прокуратурата. Тя обаче в никакъв случай не е намирала данни за закононарушение.

След срещата посолството на Германия сподели за Свободна Европа, че тяхната политика е да се срещат с всички политически партии и техните ръководители. Посолството на Австрия сподели, че няма информация за срещата, въпреки на една от фотосите с Пеевски да се вижда австрийската посланичка Андреа Икич-Бьом .

В до посланика на Белгия от четвъртък петте неправителствени организации, измежду които Антикорупционният фонд, дефинираха Пеевски като „ един от знаците на корупцията “ в България, а срещата с него - за неприемлива.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР