Жените раждат все по-късно първото си дете. Такава е тенденцията

...
Жените раждат все по-късно първото си дете. Такава е тенденцията
Коментари Харесай

На работа с бебето. Защо все повече жени избират да родят по-късно първото си дете

Жените раждат все по-късно първото си дете. Такава е наклонността и в Европа, и в България. Защо майчинството постоянно е мъчно решение, което може да изчака?

Адриана Мумджиева е на 34 години, когато взема решение, че към този момент желае да стане майка. Преди това е отлагала този избор. Една от аргументите е терзанието дали ще успее да балансира сред майчинството и кариерата.

Тя е хореограф, обича работата си и ѝ отдава последните 19 години от живота си. Ръководи детска балетна школа в родния си град Силистра . В нея танцуват 85 деца.

Адриана споделя, че ѝ е било мъчно да вземе решение да стане майка. " Не знаех по кое време още веднъж ще мога да се върна на работа. Няма кой да ме замества и всичко стопира. Мислех, че по този начин ще изгубя деца [от балета] ", споделя тя пред Свободна Европа.

Историята на Адриана по пътя към майчинството не е непозната и на доста други дами. Тенденцията възрастта за раждане на първо дете да пораства важи за целия развъртян свят.

В България междинната възраст, на която дамите раждат за първи път, е 27.6 години, демонстрират данните на Националния статистически институт ( Национален статистически институт ) за 2022 година В Европа възрастта за първо раждане е приблизително 30.2 години.

" В началото на прехода нещата са били доста разнообразни. Тогава първото дете се е раждало на към 22 години ", споделя доктор Борис Казаков , демограф от Българската академия на науките (БАН), пред Свободна Европа. Оттогава насам тази възраст не стопира да нараства.

Според статистиката България даже " догонва " останалите страни в Европа по този индикатор. Но за това по-късно.
" Майчинството е мъчно "
Адриана зачева на 34 години и работи през цялата си бременност, съвсем до самото раждане - макар настояването на гинеколога ѝ, че няма по какъв начин да не излезе в болничен най-малко 40 дни преди появяването на детето.
 Адриана Мумджиева провежда коледен концерт на балет
“Реших да не диспутирам и се съгласих, само че все пак си работех ”, споделя хореографката. Тя е имала е спокойна бременност, което ѝ разрешава това.

С времето схваща, че в България има потребност да се поработи върху информираността на бъдещите майки какви права и благоприятни условия имат след раждането, ако желаят в това време да развиват кариера.

Мумджиева освен работи до последно, само че и се връща в балетната школа незабавно щом изтича наложителният болничен след раждането. В нейния случай гъвкавото работно време е плюс.

Тя споделя, че е получавала обезщетение от страната, което се равнява на 50% от работната ѝ заплата, до края на двугодишния интервал на майчинството си.

Правото на такова обезщетение важи, когато майката избира да работи през първите две години, откакто е родила. Валидно е също, в случай че реши да запише детето си по-рано на ясла, споделя Мумджиева.

Ако не работи, за първата година на детето майката получава % от заплатата, на която се е осигурявала преди този момент на трудов контракт, а за втората - помощ в размер на минималната работна заплата за страната.
Майчинството е мъчно, защото непрестанно изскачат проблеми пред теб
Появяват се някои компликации при развъждането на сина ѝ. Той боледува постоянно, съвсем не върви на детска градина и е неразделно с нея. Това е проблем, защото се постанова тя да върви и тук-там, където не може да го вземе със себе си.

" Например визитата при доктор, ортодонт и коафьор са нещата, които все отсрочвам, до момента в който детето не отиде на детска градина ”, споделя Адриана.

По думите ѝ " майчинството е мъчно, защото непрестанно изскачат проблеми пред теб и би трябвало да успяваш да ги преодоляваш. " Но тя самата има поддръжката на бащата на сина ѝ.
Преди и в този момент
" Основната част от бебетата в България, които се раждат към този миг, са от дами на възраст сред 30 и 34 години. Това са съвсем една трета от родените бебета тази година ", споделя демографът доктор Борис Казаков от Българска академия на науките.

В момента в целия свят се следи наклонност, при която дами на 27-28-годишна възраст раждат първото си дете. В България последните данни на Национален статистически институт от 2022 година демонстрират, че междинната възраст за този индикатор е 27.6 години . През 2000 година тя е била 23.5 години , като не стопира да нараства от този момент до момента.

" Ако се върнем обратно, от началото на прехода през 1990-а година, ще забележим, че близо половината от децата са родени от дами на 20 до 24 години. ", споделя доктор Казаков.

С течение на времето от ден на ден дами раждат над 40-годишна възраст. В момента към 3-4% от бебетата се раждат точно от дами на възраст сред 40-44 години, прибавя той и показва аргументи.

Желанието дамата да бъде образована, да остане по-дълго време в учебно заведение и в университет, е един от факторите да избира да роди първото си дете в по-зряла възраст.

" В момента по целия свят дамите избират да бъдат независими най-малко във финансово отношение, а това става посредством обучение и развиване или най-малко първи стъпки в кариерата ", споделя демографът от Българска академия на науките.
Българските майки още са измежду най-младите в Европа
Въпреки че е в крайник с наклонността, България " догонва " останалите страни в Европейски Съюз и към момента е с една от най-ниските възрасти за раждане на първо дете.

В страната има към 3000 раждания на майки под 18- годишна възраст годишно, споделя доктор Казаков. Тези случаи също смъкват междинната възраст за първо раждане, която регистрира статистиката.

В някои европейски страни като Испания, Италия, Гърция и други възрастта е към този момент над 31 години, споделя доктор Казаков.

От 2000 до 2022 година междинната възраст за раждане на дете в Европа е повишена с 2.2 години , демонстрират на организацията " Статиста " .

В районен аспект за България там, където има съществени скупчвания на представители на ромското малцинство, като в област Сливен да вземем за пример, възрастта за раждане на първо дете е най-ниска в цялата страна, споделя демографът.

Показват го и последните настоящи данни на Национален статистически институт за възрастта, на която дамите раждат първото си дете, по области в страната. В област Сливен тя е най-ниска - 22.5 години , а в София - град е най-висока - 30.7 години.

" Съвременната образована жена търси финансова непоклатимост и непоклатимост във връзката си, преди да сътвори семейство. Не подобен е казусът обаче при дамите с ниско или без никакво обучение и без работа, които са израснали в беднотия ", разяснява доктор Казаков.

В международен проект, с редки изключения, най-вече деца имат най-ниско образованите майки, които живеят в беднотия. Една от аргументите е, че раждат първото си дете на по-малка възраст и имат повече време да забременеят още веднъж, добавя той.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР