След твърдо приземяване иранските власти провеждат операция за хеликоптер, който

...
След твърдо приземяване иранските власти провеждат операция за хеликоптер, който
Коментари Харесай

Хеликоптер с президента на Иран и външния министър на борда изчезна, животът им е в риск

След " твърдо " приземяване иранските управляващи организират интервенция за хеликоптер, който съгласно държавната иранска организация е превозвал президента Ебрахим Раиси и външния министър Хосейн Амирабдолахиан след среща с ръкоодството на Азербайджан.

Държавни медии споделят, че случаят е станал в неделя покрай Джолфа в иранската провинция Източен Азербайджан. Това е в региона на северозападната граница на Иран, част от която е с Азербайджан. Там Раиси се срещна в събота с сътрудника си Илхам Алиев.

" Животът на президента Раиси и външния миинсъп Амирабдолахян е в риск ", споделя за " Ройтерс " неназовано иранско длъжностно лице, по-малко от половин час откакто бе доказано, че таман хеликоптерът с Раиси е от трите в конвоя, който е направил спешното кацане. " Още имаме вяра, само че информацията, която идва от мястото на злополуката, е доста тревожна. "

В първия час след информацията управляващите избяхваха думата " злополука ".

На борда, съгласно телевизия, са били и аятолах Мохаммад Али Але-Хашем, представител на иранския висш лидер в провинцията, и шефът ѝ Малех Рахмати.

На борда на други, сполучливо върнали се хеликоптери, са били министърът на енергетиката Али Акбар Мехрабиан и този на превоза Мердад Базърпаш. Агенция " Тасним " твърди, че хора, намирали се с президента в засегнатия хеликоптер, съумели да оповестят за казуса с телефонно позвъняване.

Вътрешният министър Ахмад Вахиди споделя, че е сбъднат контакт с хеликоптера, само че може да отнеме време спешните служби да се доберат до него заради метеорологичните условия (включително мъгла). Агенция ИСНА популяризира къс видеоклип от мястото.

Раиси е президент от 2017 година, откакто през 2021 година бе избран отново за втори мандат с 62% от гласовете при ниска изборна интензивност (под 50%) с над 14% невалидни бюлетини. По негово време, преди година и половина, страната се сблъска с едно от най-големите тествания от началото на режима на аятоласите в края на 70-те години на предишния век, след гибелта на 22-годишната Махса Амини, арестувана от полицията, през септември 2022 година, написа " Дневник ".

تصاویر جدیدی از تیم‌های جستجوی رئیس‌جمهور
— خبرگزاری ایسنا (@isna_farsi)
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР