Симеон II се готви за отвъдното: Написа в завещанието си

...
Симеон II се готви за отвъдното: Написа в завещанието си
Коментари Харесай

Симеон II се готви за отвъдното: Написа в завещанието си къде иска да бъде погребан

Симеон II се готви за отвъдното: Написа в наследството си къде желае да бъде заровен.

Бившият министър председател Симеон Сакскобургготски или Цар Симеон II е написал наследството си, като в него категорично е поискал да бъде заровен в родината си България в царския параклис в двореца „ Врана ”. Това заяви вестник „ Уикенд ”, като се базира на близки до последния български цар и някогашен министър-председател.

На 16 юни 2024 години той би трябвало да навърши достолепните 87 години и макар че е в положително здраве, се приготвя за вечността, напомня изданието.

 БЕто какъв брой милиона заплаща правитеслтвото на Сакскобургготски за парцелите

Симеон II се готви за отвъдното: Написа в наследството си къде желае да бъде заровен

19.05.24 18:29

Автоджамбазите Пуйката, Хастара, Чекията, Софиянеца, Гопето и Лъвицата захранвали Русия с крадени джипове

19.05.24 18:19  Китай не желае да играе

Росен Плевнелиев с доста тежки думи за Сърбия!

19.05.24 17:27  Снимка: ФК

Революция в българския футбол: Жена ще е арбитър на мача „ Левски “ – Крумовград

19.05.24 17:00  Ваксините

Ваксините избавят животи! Защо не би трябвало да ги отричамe (ВИДЕО)

19.05.24 16:51

Приживе синът на Борис III се заел да приготви церемонията по своето изпращане, като построи специфичен параклис във „ Врана ”, където се откри със фамилията си след своето дефинитивно завръщане в България през 2001 година

Две събития напоследък са знакови за волята на Симеон – преди месец той докара тленните остатъци на сина си Кардам и го погреба във „ Врана ”. До месец, което ще съвпадне с рождения ден на Сакскобургготски, ще се случи историческо за България събитие – в София ще бъде докаран и ковчегът на неговия дядо – цар Фердинанд и по този начин ще бъде изпълнена неговата воля, въпреки и 76 години след гибелта му, да бъде заровен в България.

След кончината му в немския град Кобург през 1948 година тялото на цар Фердинанд I е положено краткотрайно в криптата на католическата черква „ Св. Августин “ в същия град. „ В годината на гибелта му погребението на царя във втората му татковина България е изцяло невероятно предвид на политическата обстановка у нас и следвоенния интервал в цяла Европа, макар огромното му предпочитание и това на околните му.

След демократичните промени бяха основани няколко инициативни комитети, чиито старания в тази посока не се увенчаха с триумф, макар положителните планове на уредниците им ”, показа Симеон II в особено изказване.

„ Днешните условия на народна власт и почитание към историята разрешават тленните остатъци на цар Фердинанд да бъдат положени за безконечен покой в фамилната крипта на обичания му замък „ Врана “ в София. Така ще се отдаде нужната респект към един дълготраен държавен глава и главнокомандващ, който макар редица спорни оценки за някои моменти от ръководството му е дал доста за развиването и модернизацията на страната ни. Още детайлности ще бъдат дадени в навечерието на самия акт ”, съобщи неговият внук.

След 1996 година имаше няколко начинания Фердинанд да бъде препогребан в България. Първият предприемчив комитет бе отпред с известния правист и бивш заместник-председател на Народното събрание Гиньо Ганев.

Като човек, събрал в себе си доста история и обвързван фамилно с историята на България през последния век и половина, Симеон Сакскобургготски напълно целеустремено работи за изчистване на отрицателния облик на българската монархия измежду българското общество. Това е и една от аргументите царят да пожелае на родна земя да бъдат препогребани неговият дядо Фердинанд и неговият първороден наследник и пръв престолонаследник княз Кардам. Чисто символно и съгласно монархическата традиция пък Симеон II е поискал да бъде заровен до тях, твърди източник на „ Уикенд ”.

Той е роден в София на 16 юни 1937 година и през 1946 година дружно с майка си кралица Йоанна и сестра си Мария Луиза е изпъден от родината си, като тъкмо 50 години живее в заточение в Турция, Египет, Испания и Съединени американски щати. Завръща се в България половин век по-късно – на 25 май 1996 година, като царското семейство стартира дълга борба за връщане на парцелите, принадлежали в миналото на Фердинанд и Борис III.

В навечерието на деветата годишнина от гибелта на първородния наследник на Симеон II – княз Кардам Търновски, царското семейство придвижи скрито и без гласност тленните му остатъци на българска земя. Синът на Симеон II и кралица Маргарита беше положен в царската фамилна гробница в Двореца „ Врана “ в криптата на православния параклис „ Св. Св. Цар Борис и Йоан Рилски Чудотворец ”.

През август 2008 година Кардам и брачната половинка му княгиня Мириам претърпяха тежка автомобилна злополука наоколо до Мадрид, от която престолонаследникът не съумя да се възвърне. Двамата едвам бяха измъкнати от смачкания до неразбираемост ягуар. На 7 април 2015 година, след 7 години в кома, Кардам умря.

Пренасянето на тленните остатъци на Кардам, който е роден в Мадрид, в родината на татко му, има голямо символно значение. Според монархическия протокол, защото Симеон II не е абдикирал от престола и се титулува „ Негово Величество Симеон II, Цар на българите “, това значи, че Сакскобургготски заявява пред царските и кралските семейства по света, че не се отхвърля от короната. Макар и към този момент да не е измежду живите, Кардам остава първият престолонаследник. Той щеше да наследи царската корона от татко си. След гибелта на Симеон короната отива у неговия внук и първороден наследник на Кардам – княз Борис.

Очевидно царят, който към този момент гони 87 години е решил да удостовери правата на семейството върху българската царска корона. Втората причина някогашният министър председател и екс водач на Национална движение „Симеон Втори" да препогребе сина си в България е, че Кардам ще бъде първият аристократ от обвързвана с българското ръководство фамилия Сакскобурготски, чийто гроб в България е прочут.

След преместването на тленните остатъци на цар Фердинанд у нас ще бъде изпълнена неговата воля и действително той ще бъде първият български монарх от Третата българска страна, възобновена през 1878 година, който ще бъде заровен у нас.

Фердинанд I, роден като Фердинанд Максимилиан Карл Леополд Мария Сакскобургготски е княз на България от 7 юли 1887 година до 22 септември 1908 година, когато е оповестена Независимостта на България, и цар на България от 22 септември 1908 година до абдикирането му на 3 октомври 1918 година Той ръководи България в продължение на 31 години, с което се трансформира в най-дълго управлявалия монарх в Третата българска страна.

Официално страната ни скъса с монархията през септември 1946 година, когато социалистическата власт организира референдум и болшинството от жителите гласоподаваха „ за ” република. Монархистите оспорват резултатите и настояват, че допитването е извършено под руски ботуш. Царят се титулува Негово Величество и всички монархически семейства по света, както и Българската православна черква го признават за правоприемник на царския престол. Той самият възприема себе си за страж на монархическата традиция.

Източник: В-к „ Уикенд “

Още вести четете в: България, Живот За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР