Говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова нарече управлението

...
Говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова нарече управлението
Коментари Харесай

Русия нарече управлението в България режим и критикува София заради 9 май

Говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова назова ръководството в България " ръководещия режим ", алармира. Тя прави това в своя специфична позиция, с която тя подлага на критика отбелязването на 9 май в България като Ден на Европа, а не като Ден на успеха над нацизма, каквато е практиката в Русия.

" Управляващият режим по всякакъв начин се пробва да " преформатира " Деня на успеха в Ден на Европа, като изцяло подценява своите интернационалните отговорности за запазване на културно-мемориалните обекти ", споделя Мария Захарова в своята позиция от 16 май.

Изказването идва, откакто на 9 май в София се означи Деня на Европа. Той се чества и от всички останали страни в Европейския съюз като датата, на която френският министър на външните работи Робер Шуман предлага основаването на Европейска общественост за въглища и стомана (ЕОВС), която дава началото на Европейския съюз. В България краят на Втората международна война и успеха над нацизма се означават на 8 май, защото тогава е подписана безусловната капитулация на Германия.

В позицията на Захарова ръководството в България е несъмнено като " управляващи " и като " режим ", само че не и като " държавно управление ". Изразът " режим " постоянно се използва от съветските управляващи изключително във връзка с ръководството в Украйна. В България думата се употребява и от проруската " Възраждане " във връзка с ръководството най-често като " незаконния режим ".

Захарова споделя още, че в България управляващите организират " курс към пренаписване на историята ", само че все пак има " мощна антифашистка традиция ".

В позицията си тя написа и че ръководещите след демократични избори в България в действителност организират " линия, която не намира поддръжка у съзнателната част от българското общество ". Това са тези, които Кремъл не употребява за първи път във връзка с България.

От началото на войната на Русия в Украйна връзките сред Москва и София са обтегнати. Още първоначално България осъди войната, поради което Русия я дефинира за " неприятелска страна ".

През 2023 година свещеници в Руската черква в София от България поради съмнения в шпионаж. След това църквата беше затворена, а това докара до разногласия чия е нейната благосъстоятелност.

откри, че земята под нея е съветска благосъстоятелност от повече от век. В началото на ноември държавното обвиняване предложи на районното министерство да заведе дело, с цел да си върне страната собствеността над съветската черква. Мария Захарова дефинира това като " намерено проявяване на неприязън " и заплаши българските управляващи, че " ще бъде търсена отговорност за техните противозаконни дейности ".

Друга тематика, която Захарова постоянно разяснява е тази за руските монументи, откакто през декември в София. В тази връзка през декември тя към страната и назова премахването на паметника " безчовечен дейности ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР