Израелският премиер Бенямин Нетаняху е обявил, че всеки член на

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху е обявил, че всеки член на
Коментари Харесай

Израелският премиер Нетаняху: Всеки член на „Хамас“ е мъртвец

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху е оповестил, че всеки член на „ Хамас “ е „ мъртъв човек “ . Коментарът му е пристигнал след първото съвещание на изключителното държавно управление на страната му. Подобно на него и опозиционерът Бени Ганц е споделил, че е „ време за война “ , предава „ BBC “.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разкри, че е разговарял с Нетаняху и е дал да се разбере, че Израел би трябвало „ да работи по разпоредбите на войната “.

Броят на жертвите в Израел е достигнал 1200 души . Повече от 1100 са били убити от израелските въздушни удари против Газа . Байдън твърди, че схваща гнева и разочарованието на израелския народ, само че приканва страната да се придържа към правилата на Женевските конвенции . Той също по този начин предизвести Иран – който приветства офанзивата на „ Хамас “ – да „ бъде деликатен “.

Вчера денем Нетаняху и Ганц са се съгласили да оставят настрани горчивото политическо съревнование , което ескалира в необятно публикувани митинги. Ганц сподели на израелските жители, че новосформираното държавно управление е „ обединено “ и е готово „ да изтрие това нещо, наречено „ Хамас “, от лицето на Земята “ . Съвместно с Нетаняху и Ганц, водач на центристката Партия на националното единение и някогашен министър на защитата, новият краткотраен кабинет ще включва и военния министър Йоав Галант . Основният опозиционен водач в страната Яир Лапид не се е включил към алианса. Нетаняху и Ганц обаче обявиха в взаимно изказване, че за него ще бъде непокътнато място във военния кабинет.

„ По време на военния интервал няма да се предизвикват законопроекти или държавни решения, които не засягат воденето й “, се споделя в изказване, в което се показва още:

„ Всички висши назначения ще бъдат автоматизирано удължени по време на военния интервал. “

Извънредното държавно управление ще даде по-широк народен консенсус за военни дейности . То също по този начин вкарва във военния кабинет два гласа , които са на специалисти по военна тактика . Както Ганц , по този начин и Гади Айзенкот , който се причисли като наблюдаващ, са някогашни началник-щабове на израелската войска .

Обявяването на новия кабинет пристигна след жестоките офанзиви на бойци на „ Хамас “ от линията Газа. Повече от 1200 души са починали в Израел след изненадващото нахлуване на „ Хамас “ в събота. Известно е също, броят на взетите заложници доближава до 150 души , като измежду тях има възрастни хора и деца. Вчера израелските военни споделиха, че хиляди бойци са подготвени покрай границата с Газа за евентуална сухопътна инвазия.

Освен офанзивите на „ Хамас “, Израел също е разменил огън с милицията на „ Хизбула “ в Ливан и силите в Сирия.

През миналата седмица Галант разгласи ответна блокада на палестинската територия – което значи, че всички доставки на сила, вода и храна са спрени. Над 1000 души са починали там при въздушни удари до момента. Формирането на държавно управление на единството в Израел е било приветствано от министри , в това число Итамар Бен Гвир , който дава отговор за националната сигурност.

„ Поздравления за обединяването, в този момент би трябвало да спечелим “, написа той в X.

Новината, че Нетаняху и Ганц ще работят дружно, идва след месеци на митинги против опитите на премиера и неговото държавно управление да прокарат спорни правосъдни промени . Демонстрантите бяха подкрепени от политическите противници на Нетаняху, както и от някогашни висши чиновници от израелските военни, разследващи служби и служби за сигурност, някогашни висши съдии, уважавани юридически фигури и бизнес водачи, както и още доста други.

Стотици военни резервисти, в това число водачи от военновъздушните сили, които са от решаващо значение за защитата на Израел, са заплашили да откажат да се явят за работа – което докара до предизвестия, че това може да навреди на военния потенциал на Израел. Миналия месец Върховният съд на Израел се събра, с цел да изслуша петиции против една от законовите ремонти на държавното управление, които биха лимитирали личните им пълномощия.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР