Израелските сили за сигурност влязоха в комплекса на джамията Ал-Акса

...
Израелските сили за сигурност влязоха в комплекса на джамията Ал-Акса
Коментари Харесай

Отново сблъсъци край джамията Ал-Акса в Йерусалим

Израелските сили за сигурност влязоха в комплекса на джамията " Ал-Акса " в Йерусалим преди зазоряване в петък, когато хиляди палестинци бяха събрани за молебствия по време на свещения месец Рамазан . Възникнали са конфликти, при които минимум 67 палестинци са били ранени, предава АП.

Израел сподели, че неговите сили са влезнали, с цел да отстранен купчини от камъни, които са били събрани в очакване на принуждение . Светото място, което е свещено за евреите и мюсюлманите, постоянно е било епицентър на израелско-палестинските безредици, а напрежението към този момент се ускори на фона на. Сблъсъците на същото място предходната година помогнаха за разпалването на.

Сблъсъците идват в изключително сензитивен миг. Рамазан тази година съответствува с Пасха, главен седмичен еврейски празник, започващ в петък в залез слънце, и с християнския Великден . Очаква се празниците да съберат десетки хиляди вярващи в Стария град на Йерусалим, к ъдето се намират места, свещени и за трите религии.
 Българска делегация няма да пътува до Йерусалим за Благодатния огън на Велика Събота
Българска делегация няма да пътува до Йерусалим за Благодатния огън на Велика Събота

Емил Велинов поема протокола в Светия Синод

Службата за незабавна помощ на Палестинския Червен полумесец заяви, че е евакуирала 67 души в лечебни заведения , които са били ранени от патрони с гумено покритие или зашеметяващи гранати или от удари с палки, а един от охранителите на обекта е бил прострелян в окото с гумен патрон.

Израелската полиция заяви, че трима служители на реда са били ранени от " всеобщо мятане на камъни ", като двама са настанени в лечебни заведения.

Израелското външно министерство заяви, че десетки маскирани мъже, носещи флагове на " Хамас " и палестински флагове, са дефилирали до комплекса рано в петък и са събрали камъни.

" Полицията беше принудена да влезе на територията, с цел да разпръсне тълпата и да отстрани камъните и да предотврати по-нататъшно принуждение ", обявиха израелските управляващи.

Палестинците преглеждат всяко огромно разполагане на полиция в " Ал-Акса " като огромна провокация.

Министърът на националната сигурност на Израел Омер Барлев, който управлява полицейските сили, сподели, че Израел " няма интерес " от насилието в светото място, само че че полицията е била принудена да се изправи против " насилствени детайли ", въоръжени с камъни и железни пръти .

Джамията е третото най-свещено място в исляма . Построена е на върха на рид в Стария град на Йерусалим, който е най-свещеното място за евреите, които го назовават ​​Храмовия рид , тъй като е бил мястото на еврейските храмове в древността. Това е съществена възпламенителна точка за израелско-палестинското принуждение от десетилетия и беше епицентърът на палестинската интифада в интервала 2000-2005 година

Напрежението набъбна през последните седмици след поредност от офанзиви на палестинци, при които починаха 14 души в Израел. Израел извърши вълна от арести и военни интервенции в окупирания Западен бряг, предизвиквайки конфликти с палестинци.
 Двама починали и 8 ранени при следващо нахлуване в Израел
Двама починали и 8 ранени при следващо нахлуване в Израел

За последните седмици това е трета сходна офанзива

Израел завладя Източен Йерусалим, в който се намира джамията " Ал-Акса " и други огромни свещени места, през войната от 1967 година и го анексира в ход, който не е приет в интернационален проект. Палестинците желаят източната част на града да бъде столица на бъдеща самостоятелна страна, включваща Западния бряг и линията Газа, които Израел също завладя по време на войната преди близо 55 години.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР