Израелски войници споделят видеоклипове и снимки с измъчване на заложници

...
Израелски войници споделят видеоклипове и снимки с измъчване на заложници
Коментари Харесай

Израелската армия измъчва заложници и се хвали с това онлайн, сочи разследване

Израелски бойци споделят видеоклипове и фотоси с изтезаване на заложници в обществените мрежи, написа Би Би Си в секцията си за инспекция на информация. Преди време от армията дадоха обещание да проверяват предходни сходни случаи.

Според правни специалисти снимането и публикуването на сходни неща онлайн може да се категоризира като военно закононарушение.

Би Би Си са анализирали 45 фотоси и видеоклипове, като измежду тях има и такива, на които арестуваните принудително са увивани в израелски знамена. Според интернационалните закони за човешки права арестантите не би трябвало да бъдат подлагани на излишно оскърбление или обществено любознание. Експерти са безапелационни, че публикуването на фотоси и клипове онлайн е тъкмо това.

 Матурата по БЕЛ: Ето по кое произведение писаха зрелостниците 2 мин. Матурата по БЕЛ: Ето по кое произведение писаха зрелостниците  След хранителното отравяне на 48 деца в Сливен: Причината не е в закуската 2 мин. След хранителното отравяне на 48 деца в Сливен: Причината не е в закуската  Проф. Рачев: Отива си „ арктическата “ пролет, идва лятото 3 мин. Проф. Рачев: Отива си „ арктическата “ пролет, идва лятото  Катастрофата с НСО: Експертиза ще откри скоростта на служебния автомобил 3 мин. Катастрофата с НСО: Експертиза ще откри скоростта на служебния автомобил  Барикадиралият се някогашен служител на реда в Пловдив се съобщи 3 мин. Барикадиралият се някогашен служител на реда в Пловдив се съобщи  Словашки публицист: Атентатът против Роберт Фицо ще раздели още повече обществото 3 мин. Словашки публицист: Атентатът против Роберт Фицо ще раздели още повече обществото  Матурата по БЕЛ: Ето по кое произведение писаха зрелостниците 2 мин. Матурата по БЕЛ: Ето по кое произведение писаха зрелостниците  След хранителното отравяне на 48 деца в Сливен: Причината не е в закуската 2 мин. След хранителното отравяне на 48 деца в Сливен: Причината не е в закуската  Проф. Рачев: Отива си „ арктическата “ пролет, идва лятото 3 мин. Проф. Рачев: Отива си „ арктическата “ пролет, идва лятото  Катастрофата с НСО: Експертиза ще откри скоростта на служебния автомобил 3 мин. Катастрофата с НСО: Експертиза ще откри скоростта на служебния автомобил  Барикадиралият се някогашен служител на реда в Пловдив се съобщи 3 мин. Барикадиралият се някогашен служител на реда в Пловдив се съобщи  Словашки публицист: Атентатът против Роберт Фицо ще раздели още повече обществото 3 мин. Словашки публицист: Атентатът против Роберт Фицо ще раздели още повече обществото

От медията са потърсили коментар от израелската войска. Според тях бойците по принцип се освобождават при „ неуместно държание “, само че не дадоха отговор на въпросите дали тъкмо тези бойци са разпознати и осъдени.

Снимка: Reuters

През февруари Би Би Си оповестяват за първи път за сходни издевателства на бойците от израелската войска. По същото време публицистите откриват, че сходно поведение по отношение на палестинците има и на Западния Бряг и това е довело до скок на насилието. Въпреки следствието на Би Би Си и обещанията на израелската войска, че ще прекратят сходни практики, някогашен боец на име Ори Гивати споделя, че не е шокиран от продължаващите способи на изтезаване.

За първи път американския президент обществено декларира желанието си да отреже доставките

„ Няма никакви последствия. Израелските бойци са окуражавани и подкрепяни от най-висшите членове на армията, както и от властта “, споделя той.

„ Културата в израелската войска, когато става въпрос за палестинци, е, че те могат да бъдат само цели. Те не са човешки същества. Така те учат в армията “, добавя Гивати.

Анализът на Би Би Си открива с акуратност, че 45-те видеоклипа и фотоси от обществените мрежи са оповестени от 11 бойци, част от Кфирската бригада – най-голямата пехотна част на израелската войска, която работи най-вече на Западния Бряг. Всички 11 са служещи сега бойци и не крият самоличността си онлайн.

Кадърът, който повече наподобява на ренесансова картина със своите цветове и комбинация, донася на Салем международно самопризнание

От медията се пробват да се свържат с бойците, само че без триумф. Един от тях ги е блокирал. Най-известният измежду тях е Йохаи Вазана. Много от клиповете му демонстрират по какъв начин батальонът нахлува в цивилни домове на палестинци, като постоянно ги връзват и им поставят превръзки на очите. Жените се паникьосват, тъй като ги снимат без косата им да е покрита.

Снимка: Reuters

Вазана се показва като „ основател на цифрово наличие “. На ръката си има татуировка, която гласи „ Никога не забравяй, в никакъв случай не прощавай “ и разказва своите военни интервенции като „ лов “. Според униформата му той е сан сержант майор. До момента е разгласил 22 видеоклипа и фотоси във Facebook и ТикТок, които са снимани от камера, инсталирана на тялото му. На тях се вижда задържане на палестинци.

Тел Авив отхвърли предлагането за съглашение с „ Хамас “ и нападна Рафа

Един от видеоклиповете му от 12 февруари в ТикТок демонстрира фотоси на израелски бойци, които театралничат за фотография пред проснати на земята палестинци.

Често арестуваните цивилни са карани да споделят принудително изречения като „ Народът на Израел ще оживее “, „ Израел печели “ и други.

70% от домовете на хората в Газа са унищожени

В отговор на следствието на Би Би Си от Израелската войска споделят следното: Следим нашите бойци да дават отговор на всички професионални стандарти и проверяваме всякакво поведение, което нарушава тези стандарти. Всички бойци са инструктирани да не споделят фрагменти от интервенциите си в обществените мрежи от съображения за сигурност.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР