Почти 458 млн. лв. публични средства са получили юридически лица

...
Почти 458 млн. лв. публични средства са получили юридически лица
Коментари Харесай

Близо 458 млн. лв. публични средства са инвестирани в неправителствения сектор през 2023 г.

Почти 458 млн. лева обществени средства са получили юридически лица с нестопанска цел /ЮЛНЦ/ през 2023 година от националния бюджет, европейски и други стратегии. Това е с близо 78 млн. лева повече спрямо 2022 година , демонстрират данните на Министерството на финансите. Те бяха показани през днешния ден пред членовете на Съвета за развиване на гражданското общество /СРГО/. Заседанието беше управлявано от вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова.

Миналата година българските министерства, ведомства и общини са вложили в неправителствения бранш повече от 402 млн. лева Лидер е Министерството на младежта и спорта /ММС/, което е финансирало организации с нестопанска цел с над 81 млн. лева Сериозна е сумата, отпусната от Министерския съвет /МС/ – съвсем 43,5 млн. лева, предоставени основно на религиозни общности . И в двете институции се следи дребен растеж на този тип разноски по отношение на 2022 година Повече от 19,6 млн. лева или с 1 млн. лева повече по отношение на миналата година е отделило за тази цел Министерството на правораздаването.

Над 10 млн. лева от бюджета на Министерството на културата /МК/ са отишли в библиотеки, читалища, сдружения и фондации. Тази сума обаче е съвсем на половина по-малка от дотациите и прехвърлянията към тези организации през 2022 година

Миналата година община Варна е вложила в ЮЛНЦ повече от 15,6 млн. лева и е изместила Столична община от водещата позиция по този индикатор. София град остава на второ място с над 13 млн. лева, следвана от община Пловдив с 12,7 млн. лева

Близо 55,4 млн. лева са изплатени през миналата година като безплатна финансова помощ за неправителствени организации от европейски и други стратегии. Най-голяма е сумата, вложена през Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ – съвсем 16 млн. лева През Оперативна стратегия „ Добро ръководство “ с 12,5 млн. лева са финансирани основно планове на организации на общинско ниво. Най-голяма част от финансираните по европейски стратегии ЮЛНЦ са сдружения и фондации в социална изгода – 83%. Една десета от общата сума са получили читалищата.

Предстои разбор на успеваемостта на средствата, вложени в действия на нестопански организации, за което Секретариатът на СРГО разчита на подпомагане и от страна на членовете на Съвета.

Съветът за развиване на гражданското общество /СРГО/ към Министерския съвет е основан по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. В него членуват 14 неправителствени организации за реализиране на активност в социална изгода , определени по транспарантна и демократична процедура. Съветът се ръководи от заместител министър-председател. Основна цел на консултативния орган е създаването и провеждането на политики за поддръжка на развиването на гражданското общество.

Администрацията на Байдън изпраща още 1 милиарда $ под формата на оръжия и муниции за Израел

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР