С каква скорост са се движили двата автомобила на НСО,

...
С каква скорост са се движили двата автомобила на НСО,
Коментари Харесай

Прокурор:Възможно е колата на НСО с Кирил Петков да се е движела с по-висока от допустимата скорост

" С каква скорост са се движили двата автомобила на НСО, в които е пътувал Кирил Петков, ще стане ясно след събиране на всички доказателства и назначение на автотехническата експертиза, която ще даде отговор за механизма на настъпилото ПТП и вероятно кой от водачите, какви дейности е подхванал тъкмо преди настъпването на злополуката ”.

Това заяви заместник-военноокръжния прокурор подполковник Георги Василев.

 

" Възможно е да има съпричиняване на случая от двамата водачи ", не изключва ръководителят на Военно-окръжната прокуратура в Сливен Христо Тинев.

 

Като се базира на дългогодишния си опит, той допусна, че " е допустимо служебният автомобил да се е движел с по-висока от допустимата скорост ". В него е бил някогашният министър-председател Кирил Петков.

 

" Разпитани са и четирите лица, които са пътували в автомобила на Националната работа за защита. Още нощес, неотложно след привършване на огледа на местопроизшествието, персонално от военния прокурор в град Варна. Днес ще продължат разпити на нови лица, които са участвали на произшествието неотложно, откакто то е станало. Доколкото знам позволената оптималната скорост, е към 60 км в час в този сектор на пътя, преди нахлуване в обитаемото място - град Аксаково.

 

Тинев разясни, че Военно-окръжната прокуратура поема следствието поради принадлежността на единия от двамата водачи към НСО.

 

" Образувано е досъдебно произвеждане по случая ", обясни полк. Христо Тинев. - " Извършени са всички нужни първични дейности, оглед на местопроизшествията и разпит ".

" Ще бъде открито с каква скорост се е движил автомобилът на НСО. Ще бъдат предоставени експертизи. Вещите лица ще отговорят на въпросите по всички елементи. Предмет на следствието е какви са осъществените нарушаване на Закона за придвижване по пътищата. Предстои да се разбере. Към момента не можем да дадем данни, тъй като ще бъде нечиста сделка. Целта на следствието е да се откри отговорно държание на единия или на другия лидер, или и на двамата ", уточни още той.

 

По думите на Танев са осъществени разпити. " Разследването ще бъде обективно. Към момента не можем да се произнесем по въпроса за виновността. Прокуратурата е самостоятелна от политически игри и изказвания ", даде поръчка обвинителят. Съгласно член 396 от Наказателно-процесуален кодекс чиновниците на НСО са подготвеност на Военната прокуратура.

 

Ако няма съпричиняване, делото ще бъде препратено към Окръжната прокуратура във Варна, посочи прокурорът.

 

В член 14 ал.(1 ), т. 4 от Законодателство за НСО категорично е записано: За реализиране на функционалностите по член 13 и в рамките на своята подготвеност Националната работа за защита: 

3. обезпечава профилиран транспорт;

4. при нужда провежда съпровождане, пилотиране или конвой на транспортните средства на охраняваните лица при съблюдаване условията на Закона за придвижването по пътищата.

 

На въпрос при кои условия кола на НСО може да наруши разпоредбите законно, зам.-ректорът на академията на Министерство на вътрешните работи Милен Иванов обясни следното:

„ Единствената догадка той да не преценява със Закона за придвижване на пътищата, е когато се намира в специфичен режим на придвижване – пуснал е съответните светлини.

Когато има опасност, може да направи всичко с цел да предотврати посягане по отношение на охраняваното лице. Тогава всички водачи са длъжни да му обезпечат преимущество, без значение от маркировка и светофарна уредба ”.

 

Самият Кирил Петков е бил транспортиран от кола на НСО по сиката на Чл. 21. (1) Специализиран превоз в спокойно време се обезпечава на 2. лицата, заемали длъжностите ръководител на Народното събрание или министър-председател - до 4 години след освобождението им от служба.

 

От Националната работа за защита разпространиха позиция, в която споделиха, че автомобилът се е движил по път с преимущество, когато се случва злополуката.

„ Извършени са разпити. Има следствена загадка, както е известно. Всичко ще бъде детайлно проучено. Разследването ще бъде обективно. Към момента не можем да се произнесем по въпроса за виновността. Прокуратурата е самостоятелна от политически игри и изказвания. Защо Кирил Петков е пътувал с защита на НСО – не мога да отговоря. Трябва да бъде открито в хода на следствието. Няма нужда прокуратурата да се замесва в предизборни спекулации “, добави той.

„ Съгласно член 396 от Наказателно-процесуален кодекс чиновниците на НСО подготвеност на Военната прокуратура. Тъй като лидерът на служебния автомобил, е чиновник на НСО. Затова ние проверяваме “, сподели още полк. Христо Тинев.

При злополука с автомобил на НСО, в който е бил транспортиран някогашният министър председател Кирил Петков през вчерашния ден, почина мъж, а спътничката до него ранена.

 

Състоянието на потърпевшата 58-годишна пътничка в цивилния автомобил остава тежко, заяви БНР.  Тя се намира в реанимацията на университетската болница " Света Анна " във Варна. От отделението по реанимация показват, че медикаментозно е приспана, с цел да може да понесе интервенциите. 

Снощи е претърпяла интервенция. Изваден ѝ е далакът, защото той е кървял. Опериран е също левият ѝ крайник, тъй като е получила тежка фрактура на него. Състоянието ѝ е относително нормализирано, само че контузиите са били много тежки и не престават да се борят за живота ѝ.

Красимира Иванова и нейния брачен партньор Христо Бозавия, който е бил професионален водач, са пътували към дома си в Аксаково, когато е станал съдбовният случай, показва публичното радио. 

Фаталният случай се е разиграл единствено на към 300 метра от вкъщи им, на метри от локалната автомивка.

" Двете коли са се блъснали, до момента в който Ицо се е опитвал да излезе на основния път. Самото място има лек вираж и противоположен надолнище и е малко по-трудно за изнасяне. Местните споделят, че в случай че по основния път лети кола с огромна скорост, на този който се включва, а и на другия автомобил, ще е доста мъчно да реагира ", пишат варненски уеб сайтове. 

 Загиналият водач е водач с дълготраен професионален стаж и даже има категория „ С “.

 

Чл. 9. (1) Престъпление е това общественоопасно действие (действие или бездействие), което е осъществено отговорно и е оповестено от закона за наказуемо.Защо е допустимо съучастничество в ПТП:1. Шофьорът кара с двеста, а киро не му прави забележка - безучастие.2. Шофьорът кара с рестриктивните мерки, само че киро бърза и споделя: карай, че закъснявам. Шофьорът извършва.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР