Изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла отказа да свидетелства пред

...
Изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла отказа да свидетелства пред
Коментари Харесай

Pfizer отказа да отговаря пред комисия на ЕП на въпроси за тайни сделки за ковид ваксини

Изпълнителният шеф на Pfizer Алберт Бурла отхвърли да свидетелства пред определената комисия за COVID-19 на Европейския парламент, където трябваше да дава отговор на въпроси за това по какъв начин са подписани секрети покупко-продажби за ваксини, заяви Politico.

Решението следва одитен отчет за тактиката на Европейски Съюз за доставяне с ваксини, оповестен по-рано този месец, който повдигна нови въпроси по отношение на контактите сред Бурла и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, които са предшествали многомилиардния контракт за ваксина.

Ръководителят на американската фармацевтична компания, която е най-големият снабдител на ваксини против COVID-19 в Европейски Съюз, трябваше да приказва пред панела на 10 октомври. Комитетът се среща с основни длъжностни лица, участващи в процеса на доставка на ваксини в Европейски Съюз и главната му цел е да дискутира по какъв начин да се реагира при евентуални бъдещи пандемии.

Комитетът е бил потърсен от други фармацевтични ръководители, в това число основния изпълнителен шеф на Moderna и висши чиновници от AstraZeneca и Sanofi.

Председателят на комисията, белгийският евродепутат Катлийн Ван Бремпт съобщи пред POLITICO, че „ надълбоко съжалява “ за решението, което са взели Pfizer.

След като посети централата на BioNTech предходната седмица, Ван Бремпт в документално изказване уточни, че чака с неспокойствие да беседва „ с други изпълнителни шефове “, в това число „ господин Алберт Бурла, основен изпълнителен шеф на Pfizer “ на 10 октомври.

В отчет на Европейската счете палата, който бе направен през май 2021 година се твърди, че фон дер Лайен е взела участие директно в предварителните договаряния за най-големия контракт за ваксини в Европейски Съюз за 1,8 милиарда дози ваксини BioNTech/Pfizer. Засечено е отклоняване от процедурата на договаряния, употребена за други контракти, при която взаимен екип за договаряния, състоящ се от чиновници на Комисията и страните членки, води предварителни договаряния.

Контролният орган на Европейски Съюз означи също, че Комисията е отказала да даде записи от полемики с Pfizer под формата на протоколи, имена на съветвани специалисти, контрактувани условия и други доказателства.

Според представител на Politico Джанин Смол, президент на интернационалните пазари за развиване на компанията, ще участва на чуването на комисията.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР