Изпълнителният директор и съосновател на BULPROS Ивайло Славов е човек

...
Изпълнителният директор и съосновател на BULPROS Ивайло Славов е човек
Коментари Харесай

Най-голямата българска технологична компания търси да назначи нови 300 души

Изпълнителният шеф и съосновател на BULPROS Ивайло Славов е човек с богат професионален опит в IT промишлеността, сполучлив бизнесмен и управител, а от средата на 2018 година и ръководител на Българската аутсорсинг асоциация.

Той управлява най-голямата българска софтуерна компания, основана и ръководена от страната ни - BULPROS. Основана от едвам 5 души през 2010 година, 8 години по-късно компанията има над 1200 чиновници, работещи в 18 офиса в 7 страни.

Money.bg беседва със Славов за развиването на IT бранша, нововъведенията, работните места, заплатите, достиженията и бъдещите провокации пред BULPROS и българската IT промишленост.

Господин Славов, какви бяха последните 12 месеца за BULPROS и ИТ промишлеността в България?

Ако би трябвало да ги опиша с една дума - сполучливи. Все повече бизнеси се цифровизират, а задачата на BULPROS е точно да оказва помощ на фирмите да модернизират, цифровизират и автоматизират процесите си. България от ден на ден се постанова като желана дестинация за основаване на артикули и услуги с добавена стойност, което води до резистентен напредък на целия бранш.

Освен у нас, компанията се уголемява и интернационално. В какъв брой страни присъствате, кои са най-успешните ви пазари и към кои други имате интерес?

В момента BULPROS има 18 офиса в 7 страни в Европа и Северна Америка - София, Германия, Полша, Канада, Съединени американски щати, Англия, Сърбия, като броят им ще продължава да пораства. Един от основните пазари е Германия, само че диверсификацията на пазарите е измежду главните ни цели. Част от стратегическата ни визия за напредък е разширение на активността в Съединени американски щати и Англия, както и стъпване на нови пазари, да вземем за пример Сингапур, Тайланд, Израел и други

 Аутсорсинг промишлеността в България се нуждае от 13 000 души до 2021 година
Аутсорсинг промишлеността в България се нуждае от 13 000 души до 2021 година

Стартовите заплати в бранша са 4-цифрени суми в лв., нерядко и в евро

Предлагате необятна гама от артикули и услуги. Кои провокират максимален интерес измежду клиентите ви?

През 2018 година BULPROS показа своите нови 7 пазарни оферти: " Индустриална цифровизация " (Industry Digitalization), " Киберсигурност " (Cyber Security), " Решения за взаимна работа " (Collaboration), " Модернизация на приложенията " (Application Modernization), " Инфраструктурна промяна " (Infrastructure Transformation), " Технологични услуги " (Technology Services), " Продажби и обслужване на клиенти " (Sales and Customer Services). Те са построени въз основата на подробен професионален разбор на изменящите се условия на пазара в подтекста на динамичното софтуерно развиване.

Различните пазарни оферти споделят една обща цел - да дават добавена стойност на бизнеса и посредством новаторски решения да му оказват помощ в неговата сполучлива цифрова промяна. До този миг портфолиото на компанията е построено с фокус върху софтуерната експертиза на организацията, само че новите пазарни оферти се концентрират върху потребностите на фирмите, като оферират цялостни новаторски бизнес решения.

BULPROS се развива доста динамично през последните години. Какъв е досегашният годишен напредък и какъв растеж очаквате отсега нататък?

BULPROS е определяна като една от най-бързо разрастващите се софтуерни компании в Европа съгласно отчетите на Deloitte " Technology Fast 50 in Central Europe " и " Technology Fast 500 in Europe, Middle East and Africa ". Бързите темпове на напредък са повода компанията да бъде включена в авторитетните ранглисти на Financial Times " FT 1000 Europe`s Fastest Growing Companies ", на Inc. magazine " Inc. 5000 List of Fastest-Growing Private Companies " и други Очакванията ни са компанията да продължи бързия си напредък, макар че темповете може да се забавят, защото базата към този момент е висока. По-умерените упования са за растеж от над 20% в идващите години.

Колко е " гладен " за фрагменти ИТ бранша в България и Европа? Как ще се реши този проблем?

IT секторът се развива извънредно динамично през последните години и по тази причина в международен мащаб има " апетит " за фрагменти. В тази връзка една от главните цели на BULPROS е да поддържа и развива разнообразни начинания, като значима част от тях са свързани с образованието и кариерното развиване на младите експерти. Технологиите се развиват доста по-динамично и за просветителните институции е мъчно да се приспособяват. Затова е значимо да има мощно партньорство сред образованието, бизнеса и неправителствените организации.

В този подтекст BULPROS си сътрудничи с разнообразни просветителни институции, да вземем за пример Технологично учебно заведение " Електронни системи " към Технически университет (ТУЕС), " Професионална гимназия по компютърно програмиране и нововъведения " в Бургас, Факултета по математика и информатика на Софийски университет " Св. Климент Охридски " и така нататък

Друга стъпка за справяне с предизвикването с човешкия запас, която BULPROS предприе, е вложение в нови офиси в Пловдив и Бургас. Задължителна част от политиката за справяне с неналичието на задоволително фрагменти е основаване на задоволително добра среда, която да стимулира българите в чужбина да се завърнат и да продължат кариерното си развиване тук. Също по този начин можем да притеглим фрагменти от други народи, в това число такива отвън Европейския съюз.

 Ивайло Славов е мощно зает с развиването на IT и аутсорсинг бранша в България
Източник:

Ивайло Славов е мощно зает с развиването на IT и аутсорсинг бранша в България

От какъв брой чиновници се нуждае BULPROS, с цел да продължи да пораства с актуалните темпове? Хора с какъв профил и умения са Ви нужни?

Към момента търсим към 300 експерти с друг профил и умения, които да се причислят към компанията и да се развиват сполучливо дружно с нея.

Какви провокации очаквате пред BULPROS и българския ИТ бранш в идващите 2-3 години?

От една страна, предизвикването с фрагментите ще е приоритет. От друга, няколкото поредни години на плевел напредък обуславят нуждата от тактика за справяне с него и запазването му.

Имате голям брой клиенти от целия свят. Колко са значими за компанията българските клиенти?

Всеки един клиент е значим. В България клиенти са ни едни от най-големите компании от банковия и застрахователния бранш, партнираме си и с огромните софтуерни организации.

Заплатите в ИТ бранша са обичана тематика в общественото пространство. Те ли са най-големият магнит за привличането на фрагменти в тази промишленост?

Заплатата е единствено част от мотивацията на чиновниците. Други значими неща за високите равнища на ангажираност са плановете, връзките в екипите, опцията за развиване, атмосферата. В тази връзка развиваме разнородни стратегии за професионално израстване на чиновниците, вътрешни начинания за шерване на познание и така нататък Горд съм, че главното ядро от хора на мениджърски позиции са още от първите години на основаване на компанията. Благоприятната работна среда също е доста значима.

 Над 48 000 души в аутсорсинг бранша у нас получават междинна заплата от 2400 лв.
Над 48 000 души в аутсорсинг бранша у нас получават междинна заплата от 2400 лв.

До 2020-а година заетите в сектора ще са повече от 60 000

През 2019 година BULRPOS възнамерява откриването на новаторски и енергийно ефикасен офис в границите на Бизнес парк София, който ще се простира на 10000 кв. м, в чиято тактика за създаване е вплетена и концепцията за разнородни интензивности за образование, развиване и обосноваване на чиновниците.

Разширявате се и в други огромни български градове. Има ли задоволително ИТ гении в градовете отвън София, Пловдив, Варна?

Освен в София, BULPROS развива офиси в Пловдив, Варна и Бургас, защото те имат капацитет от позиция на образовани фрагменти, съществуване на офис здания и положителни условия за бизнес. Да, има IT гении, само че също по този начин влагаме в развиване и образование на експерти, които желаят да се занимават с това.

В България постоянно се приказва за нововъведения. Достатъчно новаторска ли е българската стопанска система? Какво й липсва?

В България имаме всички условия да се превърнем в център за основаване на артикули и услуги с добавена стойност, в случай че се осъществя фокусирана и целенасочена политика, взаимно сред бизнеса и страната.

Какво е мнението ви за криптовалутите и технологията блокчейн? Бихте ли вложили пари в тях?

Аз самият постоянно съм вярвал в концепцията за блокчейн технологии. За мен опциите за реализирането на peer-to-peer (p2p) търговски и бизнес взаимоотношения ще бъдат в основата на голям брой нововъведения и трансформации в бъдещето. Никога не съм вложил в криптовалути, тъй като този метод на заплащания и търговски продан не ми се коства задоволително сигурен и перспективен, а аз самият рядко залагам на мощно спекулативни неща.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР