Все повече фирми се задъхват от дългове у нас. През

...
Все повече фирми се задъхват от дългове у нас. През
Коментари Харесай

Фирмите се задъхват от дългове, бавят плащанията на контрагентите си

Все повече компании се задъхват от задължения у нас. През 2024 година се следят отчетливи индикации за увеличение на просрочията и като време, и като брой, оповестява „ Труд “.

От 2 до 3 пъти по-често фирмите влизат в диалози
за удължение на кредитните интервали на дължимите заплащания
със своите контрагенти спрямо 2023 година, демонстрират данните от регулярния отчет на Алианц Трейд (Allianz Trade).

“Досега в всеобщия случай се преговаряше за издължаване в период от 60 до 90 дни. Вече има чести опити той да се удължи и на 180 дни ”, изясняват обстановката у нас специалистите.

За съпоставяне, междинният период, в който фирмите по света получават дължимите към тях заплащания, през 2023 година
доближава рекордните 59 дни или с 3 дни повече спрямо 2022 година
42% от изследваните компании са оповестили публично, че се разплащат с доставчиците си в период от 60 дни, а една от всеки пет компании се издължава за 90 или повече дни.

Въпреки отсрочките, които постоянно се дават на длъжници, пораства и делът на цялостното несъблюдение на отговорностите. Най-притеснителни у нас са индикациите в транспортния отрасъл. Те засягат главно междинни и дребни компании, занимаващи се с интернационален товарен превоз, отбелязва мониторингът.

Според разбора на данните фирмите от бранша “Транспорт ”
удължават всеобщо интервала на разплащане до 4-6 месеца,
като преди този момент се е правело нормално за интервал от 1 до 2 месеца.

Част от компаниите декларират, че не биха могли да обслужат дълга си и стартират да не вършат вноски по него. Основните аргументи за създалото се състояние в родните компании са намалялата претовареност, нараснали разноски. И надлежно свити маржове, както и необслужени обществени отговорности. Транспортният бранш се обрисува ясно като най-проблематичния по този индикатор у нас през последната година.

Според анализаторите аргументите за усложненията на бизнеса у нас са сложни. Инфлацията, която въпреки и намаляваща е към момента на относително високи равнища. Вътрешната политическа неустановеност, макроикономическа среда, войната в Украйна и спора в Близкия Изток,
ниската покупателна дарба и други
Проблеми с просрочията все по-често стартират да се срещат и при дребни и междинни компании в секторите агробизнес, строителство, текстил, горива и храни. Очакванията са това да е по-дълготрайна наклонност. А в строителния отрасъл и бранш “метали ” могат да бъдат наранени и по-големи компании.

Секторите, в които фирмите чакат най-дълго, с цел да получат дължимите им заплащания, в международен мащаб са “машиностроене ” и “производство на съоръжение ”. Средно 77 дни (2023 г.), като през 2022 година са регистрирани приблизително 73 дни. При компаниите от бранш “транспортно съоръжение ” забавянето е 75 дни, “строителство ” – 74 дни, като това е с 6 дни повече за 2022 година

Най-бързо получават парите си компаниите от хотелиерския и ресторантьорския отрасъл. Тук времето за разплащане е 8 дни, а в “търговия на дребно ” – 25 дни. Като по-бързото разплащане е поради работата им най-често с крайни консуматори, които заплащат сега на приемане на стоките или услугите.

Регистрира се и още една отрицателна наклонност у нас,
освен това за трета поредна година –
нуждата от рекордно увеличение на нужния оборотен капитал за компаниите. Като за предходната година интервалът, в които средства на компании остават блокирани, е приблизително 76 дни. По наблюдения на специалистите, у нас интервалът на блокиране на оборотни средства е по-дълъг от междинното за света.

Източник: „ Труд “
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР