Износ Бюджет и финансиС помощ от инфлацията българският износ достигна

...
Износ Бюджет и финансиС помощ от инфлацията българският износ достигна
Коментари Харесай

Българският износ започна годината с нов абсолютен рекорд

Износ Бюджет и финансиС помощ от инфлацията българският експорт доближи рекордните 68 милиарда лева.Бюджет и финансиИзносът през октомври се върна към двуцифрените спадове
Българският експорт записа нов безспорен връх в стопанската история през януари. Постижението е реалност с помощ от инфлацията, която подвигна цените на изнасяните артикули от България. Допълнителен подтик оказва и взривът в поръчките, който стартира през предходната година, подбуден от възобновяване на стопанските системи след Коронавирус рестриктивните мерки.

Така общо за първия месец от новата година българските експортно насочени компании са продали артикули на стойност малко над 6.2 милиарда лева, демонстрира националната статистика. Според нея износът е повишен с близо една трета по отношение на предишния януари и с една четвърт по отношение на януари 2020 година, когато Коронавирус към момента не бе почнал да въздейства на стопанската система.

В номинално изражение през януари тази година са продадени артикули, чийто стойностен размер е с към 1.5 милиарда лева повече по отношение на януари 2021 година, както и с към 300 млн. лева повече по отношение на месец по-рано. Традиционно за към две трети от растежа са „ отговорни “ сътрудниците от Европейския съюз, до момента в който за останалата част - третите страни. Справка демонстрира, че при страните отвън Блока най-силно е повишен експортът към Северна Македония, Република Южна Африка, Сърбия и Турция.

Най-голямото нарастване на продажбите към трети страни е регистрирано при горивата и петролните артикули, както и при химичните артикули и субстанции.

И дoĸaтo инфлaциятa cпoмoгнa зa тлacъĸа нa бългapcĸия изнoc, тя бe пpичинa и зa рекордния внoc. Cтoйнocттa нa cтoĸитe, импopтиpaни в cтpaнaтa пpeз януари, дocтигa 7.6 млpд. лева, т.e. външнoтъpгoвcĸoтo caлдo се резервира oтpицaтeлнo c 1.4 млpд. лева

Рекордният размер на износа е реалност и тъкмо преди експлоадирането на войната в Украйна. Според данните на статистиката през януари изнесените за Русия артикули са на стойност 67 млн. лева, което е растеж с към 20% по отношение на година по-рано. Износът за Украйна през януари на годишна база пък е повишен с над 150% до 75 млн. лева Експортът към двете страни обаче е дребен или едвам към 2% от общия експорт.

Статистиката демонстрира още, че вносът от двете страни на годишна база се е нараснал доста - с към 200% до надлежно 960 и 240 млн. лева Разбивка на статистиката демонстрира, че през декември и януари цената на импортираните артикули от двете страни са очевидно по-високи по отношение на останалите месеци от 2021 година

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР