Темпът на инфлация в Турция се ускорява през януари, движен

...
Темпът на инфлация в Турция се ускорява през януари, движен
Коментари Харесай

Турция започна годината с 65% инфлация

Темпът на инфлация в Турция се форсира през януари, движен от огромното нарастване на минималната заплата в страната с 49% от началото на годината. Индексът на потребителските цени  (CPI) в южната съседка на България се увеличи с 64.86% на годишна база, заяви Турският статистически институт (TurkStat), което е малко по-бързо от нарастването с 64.77% през декември 2023 година

На месечна база потребителските цени са се покачили с 6.7% след растеж с 2.93% през декември, отбелязвайки най-голямото повишаване от август насам.

Министърът на финансите Мехмет Шимшек отдаде огромния скок на месечната инфлация на „ краткотрайни резултати “ и чака тя да се приближи до целевите равнища, започвайки от този месец.

„ Не чакаме тези резултати да повлияят на главната наклонност на инфлация “, написа Шимшек в обществената медийна платформа X.

Сред категориите артикули и услуги има скок с 92.27% при хотелските настанявания, кафенетата и заведенията за хранене, а транспортните разноски са скочили внезапно със 77.54%.

Най-голям месечен растеж на цените има при опазването на здравето, хотелиерството и ресторантьорството, следвани от другите артикули и услуги.

Данните за инфлацията пристигнаха след изненадващата оставка късно в петък на Хафизе Гайе Еркан като шеф на централната банка. Тя уточни като претекст за напускането си нуждата да отбрани фамилията от „ медийната клеветническа акция “.

Еркан водеше нападателна политика за повишение на лихвените проценти до 45% през януари от 8.5% през юни 2023 година, пробвайки се да охлади инфлацията.

Затягането стартира след изборите в страната и смяната на неортодоксалния паричен курс, който централната банка водеше под диктовката на президента Реджеп Ердоган. Преминаването към ортодоксалната икономическа теория, ориентирана към понижаване на комерсиалния недостиг, възобновяване на валутните запаси и стабилизиране на турската лира, стартира да дава резултати – инфлацията се успокои след достигнатите над 85% предходната година, а вложителите започнаха да се връщат в страната.

Наследникът на Еркан, Фатих Карахан, някогашен заместител в централната банка, който изигра огромна роля в оркестрирането на политическата позиция, даде обещание да продължи строгата парична политика.

Централната банка съобщи предишния месец, че след 3650 базисни пункта (36.5 прочие пункта) покачване от юни до момента е достигнала задоволително равнище, с цел да обезпечи месечна дефлация, сигнализирайки за прекъсване на лихвените покачвания.

Халук Бюрюмчекчи, съосновател в Bürümcekçi Consulting, сподели, че ценовият напън може да се популяризира през идващите месеци и да заплаши задачата на централната банка за постигане на 36% инфлация в края на годината.

„ Изглежда има проблем с това, че пазарът не възприема новата позиция за паричната политика, която се появи след последното съвещание на централната банка, че лихвените нараствания са задоволителни. Ние обаче имаме вяра, че посланията, предадени от банката на последното съвещание, са мощни на хартия “, сподели Бюрюмчекчи.

В първите си изявления след назначението си Карахан съобщи, че целта е ценовата непоклатимост и че ще продължи да поставя старания за обезпечаване на дезинфлация, разчитайки на мощен екип.

Първата му обществена изява ще бъде в Анкара в четвъртък, когато ще взе участие в брифинг по отношение на първия отчет за инфлацията за годината. Икономистите чакат да видят дали и с какъв брой банката покачва инфлационните си упования за годината и по какъв начин това може да повлияе на паричната политика.

Месечното повишаване на показателя на потребителските цени беше над прогнозата от 6.5% в изследване на Reuters. Анализаторите чакаха и годишна инфлация от 64.5% за януари, която да продължи да нараства доникъде на годината, след което да стартира да пада.

Шимшек удостовери в понеделник, че обезпечаването на ценова непоклатимост „ е наш главен приоритет “.

„ Предвиждаме, че от февруари месечната инфлация ще намалее доста и ще остане в сходство с нашата прогноза “, сподели той. „ Ще забележим забележителен спад на годишната инфлация през втората половина на годината. “

Отделни данни от статистическата работа демонстрираха в понеделник, че инфлацията на цените на производител е била 44.2% през януари, съвсем в сходство с растежа от 44.22% предходния месец. На месечна база показателят се увеличи с 4.14%.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР