В края на миналата година Япония неочаквано е изпаднала в

...
В края на миналата година Япония неочаквано е изпаднала в
Коментари Харесай

Япония загуби короната си: Германия отново е третата най-голяма икономика в света

В края на предходната година Япония ненадейно е изпаднала в криза, отстъпвайки на Германия позицията на третата по величина стопанска система в света и пораждайки подозрения по кое време централната банка на страната ще приключи провежданата от десетилетие разхлабена парична политика, предава Reuters.

Някои анализатори предизвестяват за ново стесняване през актуалното тримесечие, защото слабото търсене в Китай, вялото ползване и прекъсването на производството в поделение на Toyota Motor демонстрират, че пътят към икономическото възобновяване и образуването на политики е сложен.

Това, което е изключително поразително, е вялото ползване и финансовите разноски, които са съществени стълбове на вътрешното търсене. Засега стопанската система няма да може да набере инерция, без да има основни мотори на растежа ", сподели Йошики Шинке, старши изпълнителен икономист в Dai-ichi Life Research Institute.

Брутният вътрешен артикул (БВП) на Япония се намали с 0.4% на годишна база през интервала октомври-декември след спада от 3.3% през предходното тримесечие, показават държавните данни в четвъртък, опровергавайки пазарните прогнози за растеж от 1.4%. Две поредни тримесечия на стесняване нормално се смятат за техническа криза.

Макар че доста анализатори към момента чакат Японската централна банка (BOJ) последователно да приключи солидните си парични тласъци през тази година, слабите данни могат да слагат под подозрение прогнозата ѝ, че повишението на заплатите ще поддържа потреблението и ще задържи инфлацията трайно към целевата ѝ стойност от 2%.

Два поредни спада на Брутният вътрешен продукт и три поредни спада на вътрешното търсене са неприятни вести, даже в случай че проверките могат да трансформират крайните числа в периферията ", съобщи Стефан Ангрик, старши икономист в Moody`s Analytics.

" Това прави по-трудно за централната банка да обоснове повишение на лихвените проценти, да не приказваме за поредност от покачвания ", добави той.

Министърът на стопанската система Йошитака Шиндо акцентира нуждата от реализиране на постоянен растеж на заплатите, с цел да се поддържа потреблението, което той дефинира като " лишено от инерция " заради повишението на цените.

Нашето схващане е, че при ръководенето на паричната политика BOJ преглежда изцяло разнообразни данни, в това число потреблението, и рисковете за стопанската система ", съобщи той на конференция след публикуването на данните, запитан за въздействието върху политиката на централната банка.

След данните йената остана постоянна и последно се задържа на равнище 150.22 за $, покрай тримесечното дъно, достигнато по-рано през седмицата.

Доходността на японските държавни облигации се намали след данните, защото някои търговци отхвърлиха залозите за ранна смяна в политиката на централния трезор. Доходността на 10-годишните облигации се намали с 4 базисни точки до 0.715%. Средният показател Nikkei се увеличи до 34-годишен връх, като данните в допълнение поддържаха неотдавнашните уверения на японската централна банка, че разноските по заемите ще останат ниски даже след прекратяването на негативните лихвени проценти.

" Слабото вътрешно търсене затруднява BOJ да се насочи към стягане на паричната политика. Препятствията пред прекратяването на негативните лихвени проценти през март в този момент стават по-големи ", акцентира Наоми Мугурума, основен пълководец по облигациите в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.
Слабо ползване, слаби финансови разноски
Частното ползване, което съставлява повече от половината от икономическата интензивност, се намалява с 0.2% при пазарни прогнози за растеж от 0.1%, защото възходящите разноски за живот и топлото време обезкуражават семействата да вечерят на открито и да купуват зимни облекла. Капиталовите разноски, различен главен мотор на растежа в частния бранш, спаднаха с 0.1% при прогнози за растеж от 0.3%. Както потреблението, по този начин и финансовите разноски се свиват за трето следващо тримесечие.

Големите компании чакат да усилят финансовите си разноски с внушителните 13.5% през годината, приключваща през март, демонстрира тримесечно изследване. Анализаторите обаче показват закъснение на действителните вложения заради възходящите разноски за първични материали и дефицита на работна ръка.

Последните данни за индустриалните поръчки, които се смятат за водещ знак за финансовите разноски, демонстрираха стесняване през ноември и сложиха под подозрение позицията на BOJ, че мощните вложения ще поддържат стопанската система. BOJ приготвя почвата за отвод от негативните лихвени проценти до април и за преразглеждане на други елементи от ултрахлабавата си парична рамка, само че евентуално ще се забави със стягането на фона на продължаващите опасности, настояват източници на осведомителната организация.

Прекратяването на стимулиращата политика би се случило в миг, когато Федералният запас на Съединени американски щати прави пауза след агресивното повишение на лихвените проценти и се чака да понижи разноските по заемите през тази година. Сходните са упованията и за други водещи райони като Европейски Съюз и Англия.

През януари Международният валутен фонд увеличи прогнозата си за световния напредък, защото вероятностите пред Съединени американски щати и Китай се усъвършенстваха, само че предизвести за опасности, в това число геополитическо напрежение в Близкия изток.

Макар че представителите на BOJ не са дали сведения по кое време биха могли да прекратят негативните лихвени проценти, доста пазарни участници чакат това да стане през март или април. Анкета на Reuters, извършена през януари, демонстрира, че април е главният избор измежду икономистите. Някои анализатори обаче настояват, че свитият пазар на труда и постоянните проекти за корпоративни разноски в Япония поддържат жив шанса за по-ранен завършек на свръххлабавите лихви.

BOJ твърди, че частното ползване " продължава да нараства умерено ", и подозираме, че ще продължи да поддържа оптимистичен звук на идното си съвещание през март ", счита Марсел Тилиант, началник на Азиатско-тихоокеанския отдел в Capital Economics, като се придържа към прогнозата, че банката ще приключи политиката на негативни лихвени проценти през април.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР