Изключително позитивна промяна се наблюдава в навиците на хората при

...
Изключително позитивна промяна се наблюдава в навиците на хората при
Коментари Харесай

Кои са най-полезните заместители на захарта?

Изключително положителна смяна се следи в навиците на хората при хранене през последните години. Защото храната с изключение на наслаждение е и здраве. Важна крачка е замяната на захарта с усета на натурален подсладител.

Модерните такива са няколко, като измежду тях се подреждат стевия, ксилитол, агаве, кленов сироп, кокосова захар.

Стевията, познато растение от епохи, едвам преди няколко години излезе от сянката на неизвестността. Днес, тя е на челно място по търсене като сурогат на захарта. С 0% калории е в пъти по-наситена по наслада от захарта. Това я прави идеална за хората с диабет и тези, които водят режимен метод на живот. При дълготрайна нейна приложимост в сладкишите без захар се следят голям брой пожителни промени в организма като контролирани инсулинови равнища, положителен резултат върху сърдечно-съдовата система, понижаване стойностите на неприятния холестерол и доста други.

Ксилитолът е идващия потребен сурогат на рафинираната захар, като при него обаче може да се регистрира леко повишаване на гликемичния показател при проучване. Ксилитолът се преглежда и като средство, регулиращо PH салдото в устната празнина, с което профилактира, както нейното положение, по този начин и кариесните прояви. Доказан негов позитив от изразходване е, че работи благотворно върху костната система и е предварителна защита против остеопорозата, да вземем за пример.

 Сироп от агаве

Агаве е също много известна напоследък. Извлечен от сърцевината на растението скулент Агаве, този фруктозен сироп с богатия си, топъл усет, доближаващ се до меда, е съвършен заместител. Богат на витамини и минерали като В, К, С и Е, както и на антиоксиданти, работи извънредно благотворно на тялото. Често с изключение на се употребява и при кожни проблеми. За разлика от стевията и ксилитола обаче, съдържа над 90% фруктоза и е добре приема му да бъде деликатно съгласуван, когато се касае за диета при диабет.

Кленовият сироп, както подсказва и името му, се добива от сърцевината на едноименното дърво, рядко и от други дървесни представители като Явор. Именно това обуславя и плътния му усет с лек дървесен мирис. С невисок гликемичен показател, той е неповторим с потребните си свойства за организма. Мощен антиоксидант, имащ и болкоуспокояващо деяние при дегенеративни положения, защищава сърцето, повиша тонуса и силата.

Кокосовата захар е различен доста потребен сурогат на захарта. Все по-предпочитана е поради ниската си калоричност, както и съществуването на глутамин, инулин и инозитол в своя състав. Те влияят прелестно на нервната система, стомаха и метаболизма като цяло. Вкусът ѝ се приближава съвсем 1:1 към този на бялата захар, само че се отличава с тъничък карамелен привкус.

Естествен подсладител е и финиковата захар - артикул от фурмите. Носеща всички потребни свойства на плода, подкрепя интензивно храносмилателните процеси, като в същото време зарежда с активност и мощ. Като калоричност е с по-нисък показател от стандартната захар, само че все пак би трябвало да се внимава с нейната приложимост.

Има доста съвременни естествени подсладители, с изключение на изброените, радващи се на огромна известност. Част от тях са екстрактът от Лаканто (монашекси плод), меласата, меда, фурмите, петмез от разнообразни артикули.

 Кокосова захар

Природата е основала блага, които да служат правилно по пътя към положителното здраве и дългоденствие. Изборът, който пазара предлага е неповторимо разнороден и е същинско наслаждение за сетивата да се опитва, избира и сменя, всеки търсейки собствен обичан усет. Процес надалеч по-вълнуващ от този да се броят калории, ползвайки само бяла захар.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР