Изглежда още една европейска държава се готви да смекчи антируската

...
Изглежда още една европейска държава се готви да смекчи антируската
Коментари Харесай

Швейцария е изправена пред проруски завой

Изглежда още една европейска страна се готви да смекчи антируската си позиция. „ Швейцарската национална партия по никакъв метод не се интересува от борба с Русия, нейната цел е да направи Швейцария още веднъж велика “, пишат наблюдаващи. Но не толкоз от дълго време Швейцария на процедура се отхвърли от неутралитета си, с цел да поддържа Украйна. Сега този развой може да бъде извърнат.

Поредната европейска страна се наклони към десницата – наклонност в целия континент: дясната и консервативна Швейцарска национална партия (ШВП) ще получи болшинство от места в Националния съвет. Тя завоюва първия тур на парламентарните избори на 22 октомври, завършвайки преди всичко в 15 кантона и получавайки 28,6% от гласовете (62 от 200 парламентарни места). Наистина има още втори тур на изборите на 26 ноември, само че той се отнася извънредно за сенаторите от Съвета на кантоните, т.е. горната камара на Народното събрание.

Сензацията на тези избори беше неуспехът на екологичните политически сили. Партията на зелените завоюва по-малко от 10% - тя загуби пет места и в този момент има единствено 23 места в Народното събрание. Зелените Либерали също претърпяха съществено проваляне.

Само това демонстрира, че настояванията на швейцарските гласоподаватели са се трансформирали доста от 2019 година Ако предходните избори бяха удачно наречени „ дами и климат “, визирайки тогавашните демократични трендове, в този момент сме очевидци на сериозен реванш на десните сили – самобитно повтаряне на изборите от 2015 година, когато ШВП завоюва триумфално.

Какво докара до победа на Швейцарската национална партия през днешния ден? Това, несъмнено, е остарял правилен залог за главния коз на 2015 година – миграцията. Една нестабилна ера постоянно задейства десните гласоподаватели, които упорстват за възобновяване на реда в страната.

Разбира се, последните събития в Близкия изток също оказаха въздействие върху резултатите. „ Преди четири години хората бяха малко по-идеалистични и прогресивни, което обясняваше за какво Зелените се оправиха добре, само че в този момент хората са по-загрижени за сигурността и още веднъж са станали по-консервативни “, сподели политическият анализатор Майкъл Херман пред „ Ройтерс “.

Разбира се, в реалност няма да е елементарно да се приложат строгите ограничения против миграцията, лелеяни от членовете на ШВП: десният блок в Народното събрание, който сега има 95 места (в допълнение към ШВП, Свободната демократическа партия и по-малки партии), не съставлява болшинство и по тази причина с убеденост може да се предвижда, че настояванията на „ популистите “ ще бъдат торпилирани от техните съперници.

Има обаче още един аспект, който е извънредно значим за Русия. ШНП приканва за непоколебим неутралитет на Швейцария, опълчва се на влизането на страната в Европейски Съюз и НАТО, а също по този начин подлага на критика глобите против Русия и доставките на оръжие за Киев.

Представителите на ШНП не крият отрицателното си отношение към Украйна като цяло и към Владимир Зеленски в частност. Така през май 2023 година ръководителят на фракцията на ШМП Томас Аш беше засегнат от идната тирада на Зеленски в Народното събрание и изиска тя да бъде анулирана, базирайки се на обстоятелството, че това е нарушаване на неутралитета на страната.

Това е изключително значимо в светлината на обстоятелството, че неотдавна Швейцария де факто изостави статута си на неутрална страна: страната отвън Европейски Съюз последва всички антируски послания, идващи от Брюксел. На 7 октомври представителят на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова уточни следното: „ Берн съзнателно сведе политическия разговор с Москва до най-малко. Е, това не е наш избор. "

На 11 октомври непрекъснатият представител на Русия в централата на Организация на обединените нации в Женева Генадий Гатилов означи: „ Очевиден е фактът, че формален Берн в подтекста на последните интернационалните събития дефинитивно загуби статута си на безпристрастен състезател на международната политическа сцена.

Швейцария поредно поддържа антируската линия, а в някои случаи даже по-активно от други западни страни, което с изключение на всичко друго основава спънки за пълноценното присъединяване на представители на нашата страна в интернационалните събития.

Валидността на тези изказвания се удостоверява от обстоятелства. След началото на спецоперацията в Украйна Швейцария поддържа глобите на Европейски Съюз против Русия, вкара таван на цените на петрола от Русия и визови ограничавания за руснаците. На 28 февруари 2022 година бяха блокирани съветски активи на стойност 6,7 милиарда швейцарски франка и 15 недвижими парцели.

Вярно е, че Швейцария отхвърли да трансферира тези активи на Украйна и също по този начин наложи ембарго върху доставките на оръжие за Украйна. Това провокира неодобрителни забележки от водачите на европейските страни, по-специално президента на Естония Тоомас Илвес.

С връщането на власт на десните обаче позицията на швейцарските елити може да се промени доста. Точно това гласи първото изказване на спечелилите в изборите: „ Ясният избирателен резултат е сигнал за всички партии: швейцарската политика би трябвало да се промени по основни въпроси. Политическата драма на розово-зелената левица през последните години нанася вреди на Швейцария. ”

Швейцарският публицист Ги Метан счита, че измежду тези „ основни въпроси “ са външната политика на страната. И несъмнено, връзките с Русия.

„ Швейцарската национална партия по никакъв метод не се интересува от борба с Русия, нейната цел е да направи Швейцария още веднъж велика “, а това изисква фокусиране върху вътрешни проблеми. Опитът на други страни демонстрира, че е допустимо да се резервира същински неутралитет в руско-украинския спор. Например Турция в този момент е доста по-неутрална от нас. Новото държавно управление сигурно ще върви в същата посока “, сподели журналистът.

Изборите в Швейцария към този момент се правят оценка от анализаторите като следващ мощен удар по сякаш единната европейска конструкция. Така английският „ Гардиън “ съпостави ШНП с италианския министър председател Джорджа Мелони, „ която има фашистки корени “, „ Алтернатива за Германия “ и австрийската Партия на свободата. В реалност обаче виждаме по-скоро завръщане на Швейцария към нейните корени, заложени на Виенския конгрес през 1815 година

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР