Изглежда, че всеки ден се измисля нова диета. Има много

...
Изглежда, че всеки ден се измисля нова диета. Има много
Коментари Харесай

Скандинавска диета: Какво представлява, ползи за отслабване

Изглежда, че всеки ден се измисля нова диета. Има доста варианти, които привлякоха вниманието ни, като флекситарианска гъвкава диета, диета зоната или точкова диета.

Но в случай че сте чували за скандинавската диета, може да сте любопитни защо става въпрос и дали не е просто още една съвременна диета.

Северната или скандинавска диета включва храни, които нормално се употребяват от хората в скандинавските страни.

Проучванията демонстрират, че този режим на хранене може да докара до намаляване и да усъвършенства здравето ви – най-малко в кратковременен проект. (  ) (   )

Какво съставлява скандинавската диета?

Създадена е през 2004 година от група диетолози, учени и готвачи, с цел да се оправи с възходящите равнища на затлъстяване и неустойчивите аграрни практики в скандинавските страни.

Може да е добър избор от позиция на околната среда, защото натъртва на храни, които са с локален генезис и стабилно отглеждани.

Съдържа по-малко захар и мазнини, само че два пъти повече фибри и морски блага. ( )

Подобна на средиземноморската диета, скандинавската диета се концентрира върху цели храни, които нормално се срещат в северните райони като Норвегия, Дания и Исландия.

Една разлика обаче е видът масло, което всяка диета употребява. Средиземноморската диета се концентрира върху потреблението на занемарен зехтин, до момента в който скандинавската диета популяризира масло от рапица (канола).

Рапичното масло има по-малко наситени мазнини от необработения зехтин и може да се употребява при готвене и печене при по-висока температура от зехтина.

Храни за ястие

Скандинавската диета натъртва на обичайни, устойчиви и локални храни, със мощен акцент върху тези, които се смятат за здравословни.

  • За честа консумация: плодове, горски плодове, зеленчуци, бобови растения, картофи, пълнозърнести храни, ядки, семена, ръжен самун, риба, морски блага, нискомаслени млечни артикули, билки, подправки и масло от рапица.
  • Умерено: дивечово месо, яйца от свободни кокошки, сирене и кисело мляко.

Критиците обаче вярно означават, някои от храните в скандинавската диета не са съществували в скандинавските страни преди епохи.

Те включват нискомаслени млечни артикули и масло от рапица, които са съвременни храни. Повечето плодове също не порастват добре на север – като се изключи ябълките и няколко типа горски плодове.

И въпреки всичко скандинавската диета не е предопределена да отразява диетата на скандинавските хора преди стотици години. Вместо това, този хранителен проект натъртва на здравословни храни, които се доставят на локално равнище в модерна Скандинавия.

Храни, които би трябвало да се заобикалят

Подобно на доста диети, скандинавската диета включва шепа храни, които би трябвало да се заобикалят или да се употребяват рядко.

  • Рядко: Други червени меса, алкохолни питиета.
  • Да се ​​избягват: Храни с добавени захари, модифицирани меса като бекон, храни с високо наличие на сол, сушени тестени произведения и подсладени питиета.

Всичко, което има в действителност високо наличие на наситени мазнини и високо наличие на захар, е възпалително за тялото.

Помага ли за намаляване?

Няколко изследвания правят оценка резултатите от скандинавската диета за намаляване.

В едно изследване при 147 затлъстели хора, инструктирани да не лимитират калориите , тези на скандинавска диета са изгубили 4,7 кг, до момента в който тези, които се хранят с типична диета, са изгубили единствено 1,5 кг. 

Въпреки това, в следващо изследване година по-късно, участниците в скандинавската диета са качили по-голямата част от тежестта си назад. ( )

Тези резултати са доста типични за дълготрайни изследвания за загуба на тегло. Хората губят тегло първоначално, само че по-късно последователно го връщат  за 1-2 години.

Друго 6-седмично изследване поддържа резултатите за понижаване на тежестта на скандинавската диета, защото групата на скандинавската диета загуби 4% от телесното си тегло – доста повече от тези на общоприета диета. ( )

Ползи от скандинавската диета

Като се концентрира върху яденето на цели храни като плодове и зеленчуци, скандинавската диета може да повлияе позитивно на вашето здраве. Ето някои евентуални изгоди:

  • Намалява възпалението.
  • Намалява риска от диабет вид 2, рак и сърдечни болести.
  • Намалява холестерола.
  • Понижава кръвното налягане.
  • Насърчава загубата на тегло и оказва помощ за поддържане на здравословно тегло.

За хората, които имат артрит или болки в ставите, включването на повече цели храни може да бъде методът за в допълнение понижаване на възпалението.

Подходяща ли е за вас?

С акцент върху храненето с локални храни, следването на скандинавската диета може да бъде добър метод да изпробвате локалните фермерски пазари във вашия регион.

Но без значение дали се фокусирате върху локалния аспект, скандинавската диета е добра пътна карта за нахлуване в реален модел на хранене. Може даже да бъде модифицирана за вегани и вегетарианци, като добавите повече растителни храни към вашата диета.

Заключение

Скандинавската диета е здравословна, тъй като заменя модифицираните храни с цели храни .

Може да аргументи краткосрочна загуба на тегло и известно намаление на кръвното налягане и възпалителните маркери. Доказателствата обаче са слаби и спорни.

Като цяло, всяка диета, която натъртва на пълнозърнестите храни вместо на общоприетата западна нездравословна храна, евентуално ще докара до известна  загуба на тегло  и възстановяване на здравето.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР