“Испанското правителство ще подкрепя с всички сили влизането на България

...
“Испанското правителство ще подкрепя с всички сили влизането на България
Коментари Харесай

Испания обяви, че подкрепя с всички сили влизането на България в Шенген

“Испанското държавно управление ще поддържа с всички сили влизането на България в Шенген, откакто изпълнихте всички критерии, както и Председателството на Съвета на Европейски Съюз.” С тези думи Алфонсо Мария Дастис Кеседо, министър на външните работи на Кралство Испания, се обърна към своя български сътрудник Екатерина Захариева в Мадрид.
Заместник министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи е на двудневно работно посещаване в Кралство Испания. Това е първата аудиенция на български външен министър в страната от 12 години насам.
Захариева и Дастис установяваха, че двустранните връзки са отлични.
“Винаги сме имали цялостна поддръжка от ваша страна, нашите вътрешни и правосъдни министерства работят доста добре, имаме обилни испански вложения, пътуванията и туристическите пътувания се усилват. Тук живеят близо 300 000 българи, които са добре интегрирани в обществото ви”, установи Захариева.
Българският първи посланик посочи, че страната ни бе една от първите, които поддържа териториалната целокупност, конституционния ред и суверенитета на Кралството след възникването на рецесията в Каталуния. “Убедени сме, че решението, което взехте за насрочване на предварителни районни избори, колкото е допустимо по-скоро ще върне естествения темп на живот в района. За нас върховенството на закона е измежду основополагащите полезности на Европейски Съюз. Вярвам в испанското правосъдие”, съобщи Захариева.
“Благодаря за поддръжката, която ни оказа България. Ще се опитваме да запазим района спокоен и да продължим да предлагаме всички административни услуги на популацията, както и подготовката за изборите. Регионалната полиция с новото управление се оправя с гарантирането на реда. Над 2000 компании напуснаха Каталуния, а безработицата в региона се увеличи”, сподели Дастис.
Първите дипломати на България и Испания разискаха и един от главните външнополитически цели на българското държавно управление - европейската вероятност за Западните Балкани. “Интеграцията на Западните Балкани няма опция. Трябва да им се даде политическа поддръжка и ясна вероятност, изключително за младите. Това са млади по население страни, с огромна безработица, предразположени към неустойчивост и хибридна пропаганда”, посочи Захариева.
На срещата бе разискван и европейският дневен ред в подтекста на Българското председателство - политиката за защита и сигурност, промяната в политиката по даване на леговище, основаването на нови работни места, растежът и нововъведенията, поддръжката за кохезионната политика, Брекзит. Първите дипломати на двете страни установяваха, че позициите им се приближават по повече от целите.
Вицепремиерът Захариева се срещна още с Мария Сорая Родригес Рамос, ръководител на Смесената комисия на Парламента на Испания по въпросите на Европейския съюз.
“Ние сме стратегически сътрудници и благодарим за поддръжката, която сме получавали постоянно от Кралство Испания. В Европейски Съюз имаме много провокации - след Брекзит всички осъзнаха, че процесите не са невъзвратими и че би трябвало да отстояваме демокрацията всеки ден. Българският и испанският народ обаче са измежду най-проевропейски настроените. Подкрепяме всички интеграционни процеси, продължаването на кохезионната политика, както и новите политики на сигурност, за убежището”, посочи министър Захариева.
По време на диалога бяха разисквани обстановката с миграционния напън, Брекзит, дебатите за бъдещето на Европейски Съюз - тематики, които ще са измежду водещите и по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР