Искаш прясно или кисело мляко? Вземаш колелото, отиваш до градското

...
Искаш прясно или кисело мляко? Вземаш колелото, отиваш до градското
Коментари Харесай

В Ротердам купуват мляко от плаваща кравеферма

Искаш прясно или кисело мляко? Вземаш колелото, отиваш до градското пристанище и си ги купуваш от плаваща във водата кравеферма. Този футуристичен кадър е обикновено всекидневие в нидерландския град Ротердам.

Плаващата ферма е издигната  в делтата на Рейн-Маас-Схелде от архитектите от холандската Beladon - компания за планове на здания, изграждани във вода - от първокласни хотели до въпросната плаваща фермa. За претекстовете зад новаторската концепция и елементи по реализацията споделя Минке ван Вингерден - един от създателите на компанията зад плана.

Можем и би трябвало да използваме водата към нас. Това е “океан от благоприятни условия, ” стартира описа си Минке ван Вингерден и незабавно изяснява по какъв начин се заражда концепцията - мъжът ѝ Петер е основен изпълнителен шеф на Beladon и е в Ню Йорк, когато там удря ураганът “Санди ” и сковава цялото източно крайбрежие. Освен всичко друго той вижда по какъв начин щандовете за храна по магазините там стоят празни с дни. И взема решение, че се постанова да измисли самостоятелна и самодостатъчна система, която да обезпечава храна при сходни рецесии на сушата.



Основната цел е фермата да дава местна и чиста храна на жителите на Ротердам и да не зависи от ресурсите и естествени бедствия като урагани и стихии, чести в последно време по бреговете. Планът е плаващата кравеферма да бъде самодостатъчна система, самостоятелна от ресурсите и технологиите на сушата. Повечето неща - от развъждането на кравите през добиването на млякото и производството на продуктите до оползотворяване на отпадъците (в това число е и урината от кравите) - да се затваря в един натурален кръг, който остава на борда.  Когато е допустимо, кравите ще слизат на паша на околните поля.

Проектът коства 2.5 млн. евро. Финансирането е частно, главно на самата компания. Консултанти са специалисти по земеделие и фермери, локалното съдружие Uit Je Eigen Stad за храна, отглеждана в града, както и организация за млечни нововъведения Courage.

В Нидерландия имаме прясна храна, нямаме доста огромни градове, само че пък имаме насъбран опит в селскостопанската и морската експертиза. Комбинирането им стига до новаторската кръгова плантация за произвеждане на пресни млечни артикули, които да създадат пристанищните градове по-устойчиви, изяснява логиката на зародилата се концепция архитектът.

На въпроса за какво тъкмо крави - едри и тежки животни, които не се гледат елементарно, отговорът още веднъж е обвързван с положителните обичаи при развъждането им в Нидерландия. Предприемачите към този момент възнамеряват и сходна плантация за пилета, свине и зеленчуци.

Към техния модел на кръгова стопанска система към този момент има и интерес от разнообразни места по света - Сингапур, Бангладеш, Виетнам, Джакарта, Ню Йорк. Където сходни плаващи ферми може да са основно решение при наводнения.
Фермата като затворен кръг
Проектът стъпва на главните стълбове на така наречен кръгова стопанска система, към която нидерландците са си дали обещание да преминат напълно още през 2050 година Фермата е един от редица започващи бизнеси и пилотни планове, които се развиват “кръгово ”, а страната ги толерира и поддържа.

Причините за тази смела стъпка в бъдещето в Ниската земя са рационални, а стъпките - добре премисляни. Страната е директно до водата, земята е плодородна, Нидерландия е вторият по величина експортьор на хранителни запаси след Съединени американски щати. От друга страна, страната е извънредно гъсто обитаема и земята не стига. Така локалните производители са прекомерно подвластни от своите запаси, както и от последствията от климатичните промени. Прогнозите, че до 2030 година търсенето на храни се чака да нарасне с 50% (70% през 2050 година,) за тях имат жизненоважно значение.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР